Energi

Söderviken ska vara säker i 100 000 år

Söderviken vid Forsmark, med Öregrundsgrepen utanför. Niklas Heneryd, platschef på SKB, berättade för mark- och miljödomstolen, motparter och andra åhörare om platsen. När slutförvaret för 12 000 ton avfall byggs 500 meter under jord ska marknivån höjas med upp till ett par meter över dagens nivå.
För att ge gölgrodan och andra arter möjlighet att leva kvar i området under byggtiden har försök gjorts med konstgjorda gölar.
Illustration av slutförvaret. Tunnelsystemet går ned till 500 meters djup under Forsmark och Söderviken. Foto: Lasse Modin/SKB
Inhägnad övervakning vid borrplats 8. I Forsmark har 1,6 mil borrkärnor tagits upp via 25 borrhål, varav flera har varit ned till 1 000 meters djup. I dag mäts grundvattentryck i upp till tio sektioner av borrhålen vid borrplats 8.

Den svenska kärnkraftsindustrin vill slutförvara radioaktivt avfall i en uppländsk havsvik. Men är det den bästa platsen?

Publicerad

Varför ska slutförvaret byggas så nära kärnkraftverket, finns det inte risker med det?

Frågan ställdes när mark- och miljödomstolen tillfälligt flyttade ut till skogsområdet vid Forsmark i förra veckan, där ett kärnbränsleförvar planeras. Syftet med besöket var att rätten skulle få se den plats som miljöprövningen av det stora slutförvarsärendet handlar om.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här