Energi

Smarta funktionerna jobbar i det tysta

Via mobilen har Peter Rhodin koll på hemmet. Foto: Privat
Via mobilen har Peter Rhodin koll på hemmet. Foto: Privat
Peter Rhodin Foto: Jörgen Appelgren
Peter Rhodin Foto: Jörgen Appelgren

SVERIGES SMARTASTE HEM. Lätt att sköta, enkelt att förstå och säkert. Det är Peter Rhodins ledstjärnor. Han låter de smarta funktionerna jobba i det tysta och bara larma vid behov, till exempel om frysen varit öppen för länge eller om fuktnivån stiger i krypgrunden. All information sparas i en databas. Bergvärmepumpens energiförbrukning har till exempel kunnat sänkas med 20 procent efter att Peter analyserat pumpens driftdata.

Publicerad

Mest stolt över?

"Den roligaste - men kanske inte det viktigaste - är att postlådan meddelar när posten har kommit. Jag gillar också att systemet är väldigt automatiskt, anpassar sig efter användaren och inte kräver mer konfigurering än nödvändigt."

Största misstaget?

"Att jag införde för många nya funktioner på en gång. Felsökningen blir svår och användarna, det vill säga de övriga familjemedlemmarna, blev osäkra och förvirrade."

Önskelösning?

"Att systemet kunde identifiera exakt var varje person befinner sig i huset eller om någon sitter i bilen. Då skulle till exempel musiken kunna följa dig från rum till rum."

Några av husets smarta funktioner:                        

  • Hemlarmet används för att aktivera och deaktivera andra funktioner i huset. När huset larmas stängs samtidigt allt av som inte ska vara på. Det gäller inkommande vatten, lampor, onödiga standby-funktioner, el till kaffebryggare, tv, skrivare mm (spar el och minskar brandrisken).
  • Avstängningen av standby-lägen kan även programmeras för att tex ske vid vissa tider.
  • Huset har även ett nattlarm som aktiveras när familjen sover och som fungerar som ett skalskydd av huset. Om någon närmar sig aktiveras kameran som sitter utanför huset. Kameran har rörelsesensor och spelar in när någon kommer i ”synfältet” (förutsatt att larmets skalskydd är aktivt).
  • Samtidigt skickas mail med några bilder i sekvens samt ett pushmeddelande till smartphonen. På smartphonen har Peter en app där han kan spela upp hela filmsekvensen (dvs när något rört sig). Om inte kameran har uppfattat rörelse startar inspelningen ändå vid tryck på dörrklockan.
  • Temperaturgivare sitter i alla rum. Skickar aktuell temperatur till systemet var femte minut. Alla data sparas i en databas.
  • Temperaturdata används för att styra värmen.
  • Temperatur och fukt mäts på vinden och i krypgrunden för att ha koll och veta om en ev avfuktare skulle behöva sättas in.
  • Tar ut information om temperatur mm från bergvärmesystemet i flera punkter och sparar allt i databasen. Tack vare detta har bergvärmen kunnat trimmas så att antalet kompressorstarter minimeras vilket resulterar i minskat slitage. Räknar också med att ha sparat in 20 procent el genom att optimera systemet tack vare optimering med hjälp av sparad data. Exempel har hastigheten på pumpen ändrats.
  • En ljussensor skickar kontinuerligt ljusvärden till systemet och styr när viss förinställd belysning ska tändas och släckas liksom när de motoriserade markiserna ska gå upp och ner.
  • Ljusdata skickar också kommando till övervakningskameran när den ska aktivera mörkerseendefunktionen.
  • Beslysningen kan schemaläggas och styrs även av närvaro via input från hemlarmet och kalendern. All belysning kan också styras med hjälp av mobilen.
  • Det finns också förinställda lägen för belysningen, tex ”Städa” (all belysning på full styrka), ”Party”, ”Hemma”, Borta".
  • Motorvärmare styrs av familjens arbetsschema med jobbtider samt av utetemperatur. Ser till att den slås på i rätt tid för att motorn ska hinna bli lagom varm innan avfärd. Lätt att ändra schemat tex via telefonen.
  • Huset har två entrédörrar, huvudentré och tvättstugeentré. Trycker man på någon av dörrarna så skickas ett meddelande till mobilen via systemet. Aktiverar även belysningen om det är mörkt.
  • Elstyrda markiser på fasaden. Styrs av ljussensorn, men kan även styras manuellt.
  • Individuell mätning av intressanta förbrukare som tvättmaskin, torktumlare, torkskåp, diskmaskin och värmepump.
  • Alla data sparas. Enkelt att tex räkna ut återbetalningstid för ny, energisnål tvättmaskin.
  • Smart postlåda med en mikroströmbrytare som märker när postluckan öppnas. Meddelar då till mobilen och på en skärm i köket om det är tidningen, posten eller reklam som kommit (gissar detta utifrån tidpunkten). Om det inte är tidigt på morgonen blir det även en ljudsignal i mobilen.
  • Streamar ljud i huset via Airplay och Airfoil. 6 rum kan spela samma (helt synkroniserad) musik eller individuellt från Spotify eller valfri källa.

De som slåss om slutsegern är:

Britta Andres och Stefan Haller, Sundsvall

Anders Kjellström, Mölndal

Erik Johannson, Färjestaden

Hans-Olof Nilsson, Agnesberg

Se fler smarta hem