Energi

Skiffergas skapar guldfeber i Texas

Så fungerar Fracking. Grafik: Jonas Askergren
Tusentals kubikmeter vatten, blandat med kemikalier, pumpas ner för att trycka sönder skiffern. Det flödar till ytan och samlas i stora dammar vid borrhålet. Men förorenat vatten ligger också kvar i borrhålet och hotar att läcka ner i grundvattnet. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk
Shane Leverett är en av de drabbade som har organiserat en protestgrupp. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk
Mellan två villaträdgårdar i Gardendale borrar ett bolag efter gas. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk

TEXAS. Skiffergas är nutidens guld och kan ändra den globala energimarknaden: USA är på väg att bli självförsörjande på energi. Men skeptiker varnar redan för en gasbubbla, andra pekar på miljöproblem.

Publicerad

Vidderna i västra Texas är oändliga och himlen är sannolikt större – och blåare – här än någon annanstans. Vid staden Midland, som välkomnar besökare med skylten ”The hometown of George W. and Laura Bush ”, byts landskapet av bomullsfält abrupt mot oljepumpar och gaskranar.

Optimismen i den fossila energibranschen har inte varit så stor som nu i USA på decennier. Skiffergas, eller ”shale gas” som den kallas här, har lett till en veritabel fossilboom. USA påstås ha större naturgastillgångar än Ryssland, Iran, Qatar, Saudiarabien och Turkmenistan tillsammans, enligt Institute for Energy Research. Även om andra siffror tyder på betydligt mindre tillgångar, är de ändå enorma. USA skulle därmed kunna göra sig oberoende av gas- och oljeimport.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här