Sista reaktorn i Harrisburg stängd

2019-09-23 10:30  
Foto: Joe Hermitt

Nu är det sant och inte bara sannolikt att den sista reaktorn i kärnkraftverket på Three Mile Island i Pennsylvania, USA, har stängts.

Sannolikt kommer det därmed inte inträffa några fler kärnkraftsolyckor utanför Harrisburg, 20 mil norr om Washington DC. Den sista aktiva reaktorn stängdes ner i fredags, meddelar företaget Exelon, som driver kärnkraftsverket. Nu ska reaktorn monteras ned, ett arbete som väntas pågå i nära tre år.

Stängningen sker enligt Exelon av ekonomiska skäl. Three Mile Island har, i likhet med flera andra atomkraftverk i USA, blivit olönsamt. Det beror bland annat på låga priser på naturgas och allt billigare sol- och vindenergi.

Flera andra kärnkraftverk har det senaste decenniet stängts, och de få nybyggen av reaktorer som pågår omgärdas också av ekonomiska frågetecken.

”En kärnkraftsolycka kommer nästan säkert inte hända igen”

Den nu stängda reaktorn är den äldsta av två i verket, och har varit i drift sedan 1974. Den andra reaktorn hade bara producerat el i några månader när den i mars 1979 drabbades av ett nedkylningsproblem, vilket ledde till en partiell härdsmälta och den värsta kärnkraftsolyckan i USA:s historia.

Inga människor dog vid olyckan, men den ledde till stängning av den berörda reaktorn och en ökad debatt om kärnkraftens faror, inte minst i samband med den svenska folkomröstningen om kärnkraft 1980.

Läs mer: Tv-serien Chernobyl hyllas världen över – här är allt vi vet om katastrofen

Kärnkraftverket på Three Mile Island kommer inte att försvinna i brådrasket. Andra komponenter i verket, som dess kyltorn, kan inte monteras ned förrän 2074, hundra år efter kärnkraftverkets invigning.

Så sannolikt kan vi fortsätta citera Tage Danielsson och säga att en kärnkraftsolycka nästan säkert inte kommer hända igen. I varje fall inte i Harrisburg.

Mer om: Kärnkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt