SAS toppar lista över värsta klimatbovarna

2009-12-09 15:50  

Flygbolaget SAS är Sveriges värsta klimatbov enligt försäkringsbolaget Folksams undersökning "Klimatindex 2009".

SAS, som i år släpper ut över 5,8 miljoner ton koldioxid, ligger etta på försäkringsbolaget Folksams tio-i-topplista över de svenska företag som inrapporterar de största utsläppen.

Tvåa på listan är SCA, trea är Ericsson och Holmen hamnar på fjärde plats.

Men Folksam är noga med att påpeka att listan inte är visar den absoluta sanningen. För det första omfattar den bara bolag som frivilligt deltar i undersökningen. Dessa företag, som inrapporterar höga utsläpp, måste ”inte nödvändigtvis vara de största utsläpparna”, skriver Folksam. Ju noggrannare ett företag identifierar, beräknar och sköter sin rapportering – desto högre hamnar de tio-i-topplistan.

SAS förnekar inte sina höga utsläpp av koldioxid och dess ekvivalenter.

- Men vi har inrapporterat de direkta utsläppen från hela koncernen, från alla våra bolag i världen. Bara en del av utsläppen sker i Sverige. Möjligen är det inte helt rättvist att jämföra oss med företag som har merparten av sina verksamheter i Sverige, kommenterar Lars Andersen,miljöansvarig på SAS.

Han vill också peka på allt vad flygbolaget gör för att reducera de klimatskadliga utsläppen – som att reducera dem med 20 procent till 2020, att får ner bränsleförbrukningen med sex procent till 2011, och att försöka nå målet att bli det första flygbolaget i världen som blandar biobränsle i det vanliga flygbränslet senast år 2011.

SAS utsläpp sker huvudsakligen på hög höjd, i atmosfären. Forskarvärlden är oense om hur mycket skadligare det är att släppa ut koldioxid på den nivån att göra det nära mark- eller havsnivå. Vissa vill räkna upp flygets utsläpp av växthusgaser med en faktor 1,2. Andra räknar med en högre förstärkningsfaktor. FNs klimatpanel IPPC räknar med en faktor på 1,8 för ”genomsnittliga” flygrutter. Om man använder den skulle SAS utsläpp på 5,8 miljoner ton motsvara koldioxidutsläpp på 10, 44 miljoner ton om de gjordes närmare marknivå.

Folksams klimatindex baseras på den internationella undersökningen CDP, Carbon Disclosure Project. Försäkringsbolaget har sänt en enkät till 67 företag, varav tio valde att inte delta. Av dessa 57 gick 37 med på att offentliggöra sina svar.

Tio-i-topplistan över högst inrapporterade utsläpp ser ut så här:

SAS – 5, 84 miljoner ton koldioxid, inklusive ekvivalenter.

SCA - 5, 32 miljoner ton.

Ericsson – 4,74 miljoner ton

Holmen - 916 000 ton.

Electrolux - 755 000 ton.

SKF – 719 000 ton.

Skanska - 446 000 ton.

Trelleborg – 416 000 ton.

Hennes&Mauritz – 353 000 ton.

Telia Sonera – 339 000ton.

Utsläppssiffran för SAS omfattar ”direkta” utsläpp från flygverksamheten. Alla övriga bolag har också inrapporterat olika indirekta utsläpp, till exempel från tjänsteresor, transporter från underleverantörer, verksamhetens egen energiförbrukning med mera.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt