ENERGI

Så kapas kostnaden för vätgasproduktion: ”Spännande och viktiga resultat” 

Hybritprojektet kapar vätgaskostnad i experiment. Arkivbild.

Vattenfall har visat att det går att sänka kostnaderna för vätgasproduktion med 25-40 procent genom att producera mer vätgas för lagring när elpriserna är låga.

Publicerad

Allt fler intresserar sig för vätgasproduktion som ett sätt att lagra energi. Vattenfall har i det norrländska projektet med fossilfritt stål, Hybrit, visat att det går att kapa kostnaderna rejält.

Genom att producera mer vätgas för lagring när det exempelvis blåser mycket och elpriserna är låga, har den rörliga kostnaden för vätgasproduktionen kunnat sänkas med 25 till 40 procent, enligt ett kommersiellt test direkt mot elmarknaden.

"Det här är spännande och viktiga resultat eftersom vätgas från fossilfri el är en av nycklarna till industrins omställning", säger Mikael Nordlander, chef för Vattenfalls industrisamarbeten, i en skriftlig kommentar.

Genom att använda energilagring via vätgas kan det också dämpa prisvariationerna på el, något som också borde kunna gynna investeringar i ny elproduktion, enligt Vattenfall.

I projektet med fossilfritt stål, som Vattenfall, LKAB och SSAB jobbar med, ska stora mängder vätgas användas i produktionen.