Energi

S om försenade elstödet: ”Folket hade förväntat sig något helt annat”

S-ledaren Magdalena Andersson (S) kritiserar regeringens hantering av det föreslagna elstödet. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Svenska folket hade förväntat sig något helt annat än det regeringen nu levererar, säger S-ledaren Magdalena Andersson om regeringens försenade elstöd. S föreslår också att regeringen ska börja arbeta med förslag till stöd för norra Sverige.

Publicerad

– Avge inte vidlyftiga löften som man inte kan lita på, sade jag i valrörelsen, säger Magdalena Andersson på en pressträff.

Hon läser högt ur de tre regeringspartierna M, KD och L:s samt stödpartiet Sverigedemokraternas löften i valrörelsen om att ett högkostnadsskydd skulle vara på plats den 1 november och att hushållens ekonomi skulle vara räddad i god tid före jul.

– I dag är det snart december och inget högkostnadsskydd är på plats. I stället fick svenska folket besked om att det kommer tidigast i februari, säger Magdalena Andersson.

S: Ge nytt uppdrag till Svenska kraftnät

Hon fortsätter genom att citera ur regeringens presentation från dagens pressträff om elstödet, att det är en målsättning att pengar ska börja betalas ut i februari – om inget oförutsett inträffar.

– Låt mig upprepa: målsättning och om inget oförutsett sker. Det här citatet och ambitionsnivån betalar ju inte människors elräkningar i jul.

Socialdemokraterna begär att regeringen omedelbart inleder ett arbete med att ta fram ett stöd för norra Sverige, de delar som ligger inom elområde 1 och 2. Regeringens nu aviserade stöd ska bara gå till elområde 3 och 4, det vill säga södra och mellersta Sverige.

– Det är rimligt att man ger ett nytt uppdrag till Svenska kraftnät, säger Fredrik Olovsson, energipolitisk talesperson för S.

Dadgostar: ”Mardrömsbesked till Sveriges hushåll”

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar är mycket kritisk till regeringens besked om elstödet.

– Det här är ett mardrömsbesked till Sveriges hushåll och företag som nu inte vet hur de ska hantera elräkningarna i vinter, säger Dadgostar.

– Företagen får inget besked alls och halva Sverige inkluderas inte i det här stödet. Och det stöd som eventuellt ska komma om några månader innebär att de flesta får betala dubbelt, eftersom stora matbutiker som har vältrat över sina elkostnader på kunderna också får stöd, tillägger hon.

Stöden borde riktas till de hushåll och företag som behöver dem mest, enligt Dadgostar, något också EU:s regler för energistöd går ut på.

Statsminister Ulf Kristersson (M) reagerar på påståendet om att ha ljugit för väljarna.

– Det är mycket märkligt, det är precis tvärtom. Vi sa att vi skulle komma med besked före 1 november, vilket vi gjorde. Vi gjorde precis det vi sade. Jag tycker nog att man ska vara lite mer ödmjuk om man suttit i en regering som avvecklat kärnkraft och demonterat viktiga delar av svensk elproduktion, säger Kristersson.