Energi

Ryssland stoppar elöverföring till Finland – ersätts av import från Sverige

Foto: TT
Foto: TT
Olkiluoto 3. Foto: TVO
Olkiluoto 3. Foto: TVO

Ryssland kommer från och med lördagen att stoppa sina elleveranser till Finland. Bortfallet ska kompenseras med elimport från Sverige och egen ökad elproduktion.

Publicerad

Uppgiften om de uteblivna elleveranserna kommer från elleverantören RAO Nordic, som är ett finskt dotterbolag till det ryska elbolaget Inter RAO. Stoppet kommer att ske 01 natten mot lördagen, enligt bolaget.

Enligt RAO Nordic har man inte möjlighet att betala för el importerad från Ryssland, men man hoppas att "situationen snart förbättras".

”Situationen är exceptionell och inträffar för första gången under 20 år av handel”, skriver RAO Nordic i ett pressmeddelande.

Den finländska nätverksleverantören Fingrid skriver dock i ett pressmeddelande att tillgången till el i Finland inte är hotad.

”Den import som saknas kan ersättas genom import av mer el från Sverige och delvis också genom finska produktionen”, uppger Reima Päivinen, ansvarig direktör för Fingrids driftverksamhet, i pressmeddelandet.

Elöverföringen sker med 400 kV-förbindelser till ryska Viborg.

Ryska elimporten står för 10 procent

Enligt Fingrid har Finland på senare tid importerat cirka 10 procent av totalförbrukningen från Ryssland.

Under våren och sommaren minskar elbehovet, vilket gör att bortfallet lättare kan hanteras, uppger Reima Päivinen i en intervju med Hufvudstadsbladet. I höst, när elbehovet väntas öka, har nya kärnkraftsreaktorn Olkiluoto 3 nått full drift. Reaktorn anslöts till elnätet 12 mars i år, och körs nu i en testperiod. Reguljär produktion ska starta 30 september i år, enligt kärnkraftsägaren TVO. OL3 har en maximal elektrisk effekt om 1 600 MW.

– Bara det nya kärnkraftverket levererar mera än vad vi nu importerar från Ryssland, säger Päivinen till Hufvudstadsbladet.

Olkiluoto 3. Foto: TVO
Olkiluoto 3. Foto: TVO

Till 2023 kommer Finland att vara självförsörjande på el, uppger bolaget. En utbyggd vindkraft bidrar, som enbart i år väntas ge ytterligare 2 000 MW.

Innan kriget i Ulraina startade importerade Finland el från Rysslands med en effekt på 1 400 megawatt, enligt Hufvudstadsbladet. Fingrid begränsade i slutet av april importen till 900 MW. Beslutet togs efter en bedömning av ”risker som elsystemet utsätts för i den förändrade internationella situationen”.

Hot om gasstopp

I torsdags kom Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin med beskedet att landet omedelbart måste ansöka om ett Natomedlemskap. Beskedet var väntat.

Kreml svarade med att ett finländskt Natomedlemskap hotar Ryssland, och att det kommer att leda till "militärtekniska" och andra åtgärder från Rysslands sida.

Enligt uppgifter i veckan till tidningen Ilta-Lehti har högt uppsatta politiker i Finland också tagit emot hot om att Ryssland under fredagen kan stänga av gasleveranserna. Detta skulle orsaka stora problem för finländsk industri och livsmedelsproduktion, enligt tidningen.

Ett möjligt scenario är att gasen stoppas den 23 maj, då gasräkningen förfaller till betalning. Partiledarna samt riksdagsgrupperna har informerats om olika scenarion, bekräftade Ville Tavio, gruppledare för Sannfinländarna.

– Vi har förberett oss, och det är troligt att det kan ske, sade Tavio till tidningen.