Rivstart i Barsebäck

2013-03-11 09:55  

Rivningen av kärnkraftverket Barsebäck har inletts med en ansökan om att få bygga ett lager för de radioaktiva delarna i reaktorernas inre.

Ansökan från Barsebäck Kraft AB lämnades till Kävlinge kommun i förra veckan. Får bolaget ett positivt svar på bygglovsansökan så kan rivningsarbetena inledas om två år. 2030 är det meningen att rivningen ska vara genomförd så att marken kan användas för andra ändamål.

De båda reaktorerna togs ur drift 1999 respektive 2005. Man tänker sig att först avlägsna de radioaktiva delarna i reaktorernas inre.

- Rivningen blir säkrare, effektivare och snabbare om vi monterar ned reaktorernas inre delar och förvarar dem i ett lokalt buffertlager fram till att de kan transporteras vidare till slutförvaret, säger Åsa Carlson, operativ chef vid Eon Kärnkraft Sverige i ett pressmeddelande. Företaget ansvarar för rivningen.

Rivningsmaterial från de svenska kärnkraftverken ska tas om hand vid SFR i Forsmark. Den anläggningen beräknas vara klar 2022.

Tidigast 2030 beräknas rivningsarbetet vara helt klart. Kostnaden beräknas till 4 miljarder kronor.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt