Energi

Ringhals reaktorer stängs tidigare

Vattenfall planerar att stänga kärnreaktorerna Ringhals 1 och 2 redan 2018–2020, inte 2025 som tidigare.

Publicerad

(Artikeln är uppdaterad)

Orsaken till den tidigare stängningen är att elpriserna faller och produktionskostnaderna ökar.

”Tyvärr ser vi hur marknadsförutsättningarna med låga elpriser består under kommande år. Samtidigt ser vi att produktionskostnaderna ökar”, skriver Torbjörn Wahlborg, chef för affärsområdet Business Area Generation, i ett pressmeddelande.

Beslutet måste även gå till den andra delägaren i reaktorerna, tyska Eon, som äger nästan 30 procent. Det avgörande beslutet fattas slutligen av Ringhals styrelse, där båda ägarna är representerade.

I övrigt planerar Vattenfall att driva övriga reaktorer, Ringhals 3 och 4 samt Forsmark 1, 2 och 3, till en bit in på 2040-talet.

Vattenfall utreder vad de finansiella konsekvenserna kan bli. I dagsläget värderas Ringhals 1 och 2 till 15,1 miljarder kronor i balansräkningen.

Miljöpartiet lovade i höstas att en rödgrön regering skulle se till att minst två kärnreaktorer stängs till 2018.

– Jag lovar det som står i vårt valmanifest, att under mandatperioden kommer flera kärnkraftsreaktorer att stängas, sade Miljöpartiets språkrör Åsa Romson i oktober i fjol.

Samtidigt har energijätten beslutat om ett nytt sparpaket, som ska minska personalstyrkan med motsvarande 1 000 heltidstjänster. Vattenfall har inför den nya nedskärningen drygt 29 300 heltidstjänster.

Beskedet kom i samband med delårsrapporten för första kvartalet. Vattenfall, som till följd av stora nedskrivningar i det holländska förvärvet Nuon har gjort helårsförluster två år i rad, redovisar en vinst före skatt på 6 843 miljoner kronor för årets första kvartal, jämfört med vinsten på 10 131 miljoner kronor samma kvartal i fjol.

Nettoomsättningen sjönk marginellt till 45 377 miljoner kronor, ned från 45 912 miljoner kronor ett år tidigare.

Exklusive valutaeffekter var nedgången för omsättningen betydligt större.

Enligt Vattenfall fortgår samtidigt processen att avyttra den tyska brunkolsverksamheten.