Energi

Ringhals ännu inte uppe i full effekt

Reaktorn Ringhals 3. Arkivbild. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Reaktorn Ringhals 3. Arkivbild. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Kärnkraftsreaktorn Ringhals 3 kan ännu inte köras med full effekt. En rörläcka åtgärdas samtidigt som reaktorn återstartas.

Publicerad

Efter återstarten gör nu en rörläcka att bara en av två turbiner är i drift, rapporterar P4 Halland. Ägaren Vattenfall uppger på sin hemsida att åtgärder utförs på ett mindre rör på turbinsidan parallellt med att uppstartsarbete pågår.

På måndagsmorgonen hade reaktorn nått 50 procent av sin produktionskapacitet, det vill säga 529 MW. Reaktorn beräknas nå full effekt under natten till tisdag.

Ringhals 3 snabbstoppades i onsdags. Orsaken är ännu oklar, men enligt Vattenfall trädde ett automatiskt säkerhetssystem in och stoppade produktionen.

Felsökningen blev omfattande och återstarten flyttades fram flera gånger. Den 1 januari uppgav Charlotta Eldelind, kommunikationschef på Ringhals, för TT att det inte bedömdes föreligga någon ökad risk för ytterligare stopp.

– Vi har gjort en noggrann kartläggning av händelseförloppet och utifrån den var bedömningen att vi är redo att återstarta igen. Nu ökas kapaciteten successivt, sa hon då.