Reaktor på Ringhals snabbstoppad

2021-12-30 15:32  
Reaktorn Ringhals 3 är ur drift och kommer att så vara fram till slutet av augusti. Arkivbild. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Reaktor 3 på Ringhals kärnkraftverk snabbstoppades på onsdagskvällen av okänd anledning. Prognosen är att reaktorn ska vara igång igen vid midnatt, natten till fredag.

Ett automatiskt reaktorsnabbstopp gjordes vid klockan 18.15 på onsdagskvällen, vilket SVT Nyheter Väst var först med att rapportera. Vad som orsakat stoppet utreds fortfarande.

– De styrstavar som används för att reglera effekten har gått in hela vägen och därmed stoppas också uppvärmningen av reaktorvattnet helt. Det var vårt automatiska säkerhetssystem som gjorde att styrstavarna gick in hela vägen och vi håller just nu på och tar reda på varför det utlöstes. Det är ett komplicerat arbete, säger Josef Nylén som är t f kommunikationschef på Ringhals.

I väntan på att detta arbete blir klart producerar reaktorn Ringhals 3 inte någon el. Prognosen är dock att reaktorn ska vara igång igen vid midnatt, natten till fredag.

Reaktor 3 stoppades även i juni 2021. Orsaken var då att ett bränsleelement lossnat och reaktorn förblev då ur drift fram till mitten av september.

Reaktorerna Ringhals 1 och 2 är inte längre i drift. I reaktorn Ringhals 4 pågår elproduktionen som vanligt. Ringhalsverket står vid full drift, enligt GP, för tolv procent av Sveriges elproduktion.

Josef Nylén vill inte spekulera kring om reaktorstoppet kan ha påverkat elpriset. Under torsdagen sjönk dock det genomsnittliga elpriset i elområde SE 4 från onsdagens 159,37 öre per kWh till 72,32 öre per kWh.

 

Artikeln är uppdaterad

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt