Energi

”Regeringen måste stoppa Nordstream2”

Här är de planerade dragningarna av Nordstream-rören. Grafik: Jonas Askergren
Här är de planerade dragningarna av Nordstream-rören. Grafik: Jonas Askergren
Så ser tidslinjen ut för Nordstreams satsning. Grafik: Jonas Askergren
Så ser tidslinjen ut för Nordstreams satsning. Grafik: Jonas Askergren
Gasledningen Nordstream kommer upp ur Östersjön, här vid tyska Greifswald. Foto: Nordstream
Gasledningen Nordstream kommer upp ur Östersjön, här vid tyska Greifswald. Foto: Nordstream

Riksdagen debatterade i dag om gasledningen Nordstream 2 i Östersjön bör stoppas. ”Regeringen kan säga nej till att Gazprom lånar Slite hamn”, sa Mikael Oskarsson, KD.

Publicerad

I nästa vecka väntas en ansökan om att få bygga gasledningen, Nordstream2, genom svensk ekonomisk zon i Östersjön, komma in till regeringskansliet. Sökanden är entreprenören Nordstream2 AG.

– Det senaste beskedet är att ansökan ska komma i mitten av september, säger Ingrid Strömberg, ämnesråd på näringsdepartementet.

Sverige blir då det första Östersjölandet som får ta emot en formell förfrågan om att få rulla ut gasledningen, som ska löpa parallellt med den första, Nordstream1, som byggdes mellan Ryssland och Tyskland för fyra år sedan.

Energiprojektet är hett omstritt i Europ av många olika skäl. Inte minst säkerhetspolitiska, och särskilt nu efter det att Ryssland 2014 annekterade Krimhalvön och delar av Ukraina, där strider ännu pågår.

Riksdagsledamoten Mikael Oskarsson, KD, som vill att Sverige ska stoppa ledningen, hänvisade i riksdagen i dag till den amerikanske vice-presidenten Joe Bilden, som under sitt Sverigebesök nyligen sa att projektet ”is a bad deal”.

Oskarsson frågade utrikesminister Margot Wallström, S, om hon kommer att agera för att hindra projektet. Bland annat anförde han att Sverige borde använda sig av paragrafer om mänskliga rättigheter i FN-stadgan för att säga nej.

– Vi måste agera, med hänsyn till kriget som pågår, och annekteringen av Krim. Vi kan bör ansluta oss till länder som agerar för ett nej, sa han.

– Jag är ledsen varken FN-stadgan eller Havrättskonventionen, förhindrar en annan stat att lägga en rörledning utanför svenskt terrotorialvatten, uppgav Margot Wallström.

Wallström menade att allianspartierna, när de själva var i regeringsställning 2008, borde ha sagt nej till Nordstream1. Men det blev ett ja.

– Man kanske inte skulle ha gjort det från början, om man använt samma argument då som nu, sa hon.

Oskarsson ansåg att regeringen kan se till att bolaget Nordstream2 - till hälften ägt av ryska energikoncernen Gazprom - inte får låna Slite hamn på Gotland för att lagra och lasta 6 000 rör.

– Vi kan se till att helägda ryska bolag inte får komma till och låna Slite hamn.

Gazprom ägs till en majoritet av ryska staten.

Om ansökan om Nordstream2 godkänns av svenska myndigheter kan Region Gotland få 50 miljoner kronor för att upplåta Slite hamn under de två år som bygget som väntas pågå.

Margot Wallström redogjorde för att Sverige måste följa internationella rättsliga förpliktelser och kombinera dem med de politiska målen man har.

– Vi tycker inte att det (Nordstream2-projektet, red anm) är en bra idé utifrån Energiunionen, sa hon bland annat.

Enligt reglerna för den europeiska Energiunionen, kan en producent och en leverantör inte vara densamma, vilket ska minska risken för politiska utnyttjanden av energiberoenden.

Entreprenören Nordstream2 anser dock att denna regel inte kan tillämpas på energiprojekt som löper i internationellt vatten.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Nordstream2

*Naturgas-pipeline som ska dras mellan St Petersburg-regionen i Ryssland till den tyska Östersjökusten.

*Längd: 1 200 km, två rör belagda med betong läggs ut, öster om Gotland.

*Kapacitet: Båda rören har tillsammans en årlig överföringskapaciet på 55 miljarder kubikmeter naturgas.

* Ägarna är ryska Gazprom 50 procent, samt bolagen BASF/Winstershall 10 procent, Engie 10 procent, Uniper 10 procent, OMV 10 procent och Shell 10 procent.

* Byggnationen väntas pågå i två år med start 2018.