Energi

Reaktor 1 i Oskarshamn stängs

Kärnkraftsbolaget OKG uppger i dag att man förbereder att stänga reaktor 1 vid Oskarshamnsverket. Hur länge reaktorn kommer att vara i drift avgörs av kommande krav från Strålsäkerhetsmyndigheten.

Publicerad

Oskarshamnsverket förbereder nu sig inför att stänga ned Sveriges äldsta reaktor, Oskarshamn 1, som fasades in på kraftnätet 1971 och togs i drift 1972. Den började byggas redan 1966 av Asea och kan köras med maximala 494 megawatt i effekt.

Oskarshamnsverkets kraftgrupp AB, OKG, uppgav i morse att man under 2014 kommer att ansöka hos Mark- och miljödomstolen i Växsjö om att få ställa av reaktorn och driva den under så kallad avställnings- och servicedrift.

Men - exakt när man kommer att börja stänga ned reaktorn är oklart. Enligt OKG:s vd Johan Svenningsson beror stängningen av O1 på vilka kommande krav som Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, kommer att ställa på O1:an framöver.

- Det handlar bland annat om krav på oberoende härdkylning och långtidsdrift från SSM som väntas komma inom ett till två år. Efter det kommer vi att ta beslut.

Bolaget skriver dock att Oskarshamn 1 "förväntas vara i drift under åtskilliga år" framöver.

- Jag vill betona att det inte finns något beslut om permanent stängning av reaktorn. Men med erfarenheterna från Barsebäck vet vi att det är oerhört långa ledtider för ansökans- och tillståndsprocesser mot olika myndigheter. För att inte förlora dyrbar tid, startar vi upp den här processen redan nu, säger Johan Svenningsson.

Under åren 1993 och 1995 gjordes en omfattande renovering, som kallades projekt Fenix. Därefter har ytterligare två moderniseringsprojekt genomförts.

1998 byttes bland annat modertank, modertanklock och ångskalvventiler. Och 2002 fick O1 nytt styrsystem och reaktorskyddssystem. Kontrollrummet byggdes också om och en ny högtrycksturbin, från Siemens, installerades.

Den nya turbinen skulle höja verkningsgraden med 22 megawatt men ledde till vibrationsproblem. Som en följd har reaktorn haft flera, långa driftsstopp de senaste två åren. Intäktsbortfallet från den uteblivna elproduktionen beräknas uppgå till cirka två miljarder kronor.

Ny Teknik berättade i september 2013 att O1:an är världens fjärde sämsta reaktor, sett till hur mycket el den producerat sedan starten 1972 fram till och med 2012.

Avställningsdrift innebär, enligt OKG, att reaktorn töms på kärnbränsle. Det förvaras därefter i bränslebassänger på anläggningen i cirka ett år, innan det transportas över till mellanlagret Clab i Oskarshamn.

Vid servicedrift är allt kärnbränsle borta från anläggningen och man planerar för en rivning.