Energi

Problem med kylvattnet i Fukushima

Läget i Fukushima bedöms fortfarande vara allvarligt.  Tepco planerar att hälla ut 11500 ton radioaktivt vatten som pumpats ut från reaktorbyggnaderna i Stilla havet.

Publicerad

Vattnet är mycket radioaktivt och orsakar problem när arbetarna vid kärnkraftverket ska renovera och återstarta kylsystemen.

Japans Strålsäkerhetsmyndighet Nisa (Nuclear and Industrial Safety Agency) uppgav på söndagen att kylsystemen måste återstartas i full skala. Samtidigt uppger man att arbetet att få full fart på kylningen igen kommer att ta flera månader.
Orsaken är att det  tar lång tid att pumpa ut radioaktivt vatten från insidan av de havererade reaktorbyggnaderna och samtidigt skydda de anställda från de höga strålningsnivåerna.


Kärnkraftsägaren Tepco har hittat vatten med hög radioaktivitet (runt 1 000 millisievert) i turbinhallar och tunnlar och vattnet rinner rakt ut i havet.


I helgen har man försökt att täta en spricka i betongschakt som man trodde utgjorde problemet. Men när man hällde ett vitt medel i tunneln som leder till schaktet så tog det vita vattnet en annan väg och nådde aldrig till behållaren. Man fortsätter därför nu att söka efter andra läckor, enligt den japanska tv-stationen NHK.


Tepco-anställda har på senare tid arbetat med att pumpa bort radioaktivt vatten från turbinhallarna vid reaktor 1 och 2.


I dag måndag ska man börja pumpa bort vatten från turbinhallen vid reaktor3.


Enligt CNN får bolaget varje dag över 40 000 klagomål från allmänheten över situationen.


Även regeringen får kritik för att man den 16 mars inte lämnade ut prognosuppgifter om höga strålningsnivåer (100 millisievert) i områden längre ut från Fukushima än evakueringszonen på 30 kilometer runtom verket. Uppgifterna släpptes inte förrän den 23 mars.


Nivån är 100 gånger högre än den nivå på 1 sievert per år som det internationella strålskyddsorganet ICRP (International Commission on Radiological Protection) rekommenderar för människor, enligt NHK.


Som ett svar på krisen i Fukushima har många japanska kärnkraftverk på senare tid börjat att skaffa sig extra, fordonsburna reservkraftgeneratorer som extra säkerhet för att trygga elförsörjningen till kylsystemen om en tsunami skulle inträffa.