Energi

Nytt rekord i svensk elproduktion från vindkraft

Första veckan på året producerades över en terawattimme el från vindkraft. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Första veckan på året producerades över en terawattimme el från vindkraft. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Svensk vindkraft har för första gången producerat över en terawattimme el på bara en vecka. Milstolpen passerades under årets första vecka, uppger branschorganisationen Energiföretagen för Sveriges Radios Ekot.

Publicerad

– Det är ett nytt rekord på veckobasis. Rekordet beror dels på att det har blåst otroligt mycket, framförallt i norra delarna av Sverige, samtidigt så har vi mycket mer vindkraft installerat nu, säger Per Holm, ansvarig för klimatpolitik hos organisationen.

I fjol producerade vindkraften nästan 20 terawattimmar över hela året. Vindkraften står i dag för en bit över tio procent av elproduktionen i Sverige. Den är dock mer oförutsägbar än andra kraftslag, enligt Per Holm, och beroende av att det blåser.

Sveriges nettoexport av el ökade med omkring 50 procent 2019 jämfört med året före. Nettoexporten motsvarade därmed drygt 15 procent av den totala produktionen i Sverige.

Elen har främst exporterats till Norge och Finland som inte kunnat tillgodose sina egna elbehov. I Finland har öppnandet av en ny kärnkraftsreaktor försenats och i Norge har vattenmagasinen varit torrare än vanligt.

Den svenska elen kom förra året framför allt från vatten- och kärnkraft men vindkraftsproduktionen ökade med nästan en femtedel under året.