Energi

Nytt rekord för böjbar oled

Oled-panelen på en tunn stålfolie ger 32 lumen per watt i labbet. Foto: Osram
Oled-panelen på en tunn stålfolie ger 32 lumen per watt i labbet. Foto: Osram

Osram har utvecklat en oled-panel på en flexibel stålfolie som ger 32 lumen per watt. Nytt rekord, enligt företaget.

Publicerad

Belysningsjätten Osram har tillverkat den nya oled-panelen på en böjbar stålfolie som är cirka 0,1 millimeter tjock, ungefär som ett papper. Ljusutbytet är 32 lumen per watt, vilket enligt företaget innebär ett nytt rekord för flexibla oled-paneler. Hemligheten sägs ligga i en ny typ av elektroddesign.

Osram har tidigare i år visat upp betydligt ljusstarkare oled-paneler som ger hela 87 lumen per watt. Men de har varit tillverkade på styva glassubstrat. En utmaning med stålsubstrat är att de är ogenomskinliga. När ljuset bara kan stråla ut från översidan så blir det svårare att skapa ett vitt ljus med hög kvalitet, enligt företaget. Lockelsen med böjliga substrat är möjligheten att designa helt nya typer av belysningslösningar.

Oled uttyds organic light-emitting diode och består två tunna filmer som fungerar som elektroder. Däremellan finns ett eller flera tunna lager av organiska material som avger ljus när de stimuleras av en ström. Genom att använda olika organiska material kan man skapa oledpaneler som ger olika ljusfärger.

Förväntningarna är stora på oleds, och många hoppas liksom Osram att de ljusstarka panelerna ska bli framtidens energisnåla ljuskälla. I teorin skulle tekniken kunna användas för att tillverka ”tapeter” som gör hela väggar och tak till belysningsytor. Men det finns flera hinder att överkomma för att visionerna ska bli verklighet. Kostnaden måste exempelvis sänkas, ljusstyrka öka och robustheten bli bättre.