ENERGI

Nytt fundament för flytande vindkraft kräver mindre stål

Gul plattform i stål flyter i havet.
Illustration av det flytande vindkraftsfundamentet från Gazelle Wind Power.

En motvikt under plattformen hindrar vindkraftverket från att vicka. Irländska Gazelle Wind Power hävdar att deras flytande fundament är billigare och mindre stålkrävande än konkurrenternas.

Publicerad

Vanliga vindkraftsparker i havet byggs oftast med bottenfasta fundament. Men det fungerar bara på djup upp till 60 meter.

En lösning för större djup är att placera vindkraftverk ovanpå flytande fundament som förankras i havsbottnen. Det har till exempel gjorts i norska Hywind Tampen, som väntas bli den största flytande vindparken i världen när den är fullt utbyggd senare i år.

Grovt räknat finns det tre huvudtekniker som kan användas för de flytande fundamenten: tension leg platform, semi submersible och spar (se bild intill).

Nu presenterar det irländska företaget Gazelle Wind Power en hybridversion. Enligt företaget förenar konstruktionen de bästa egenskaperna från semi submersible och tension leg platform.

Fundamentet består av en stålplattform som flyter relativt högt i vattnet. Ovanpå monteras ett vindkraftverk. Plattformen förankras med två vertikala förankringslinor som ansluts till rörliga armar på plattformen vid vattenytan. Mitt under plattformen hänger en motvikt som också ansluts till de rörliga armarna. Under vattenytan liknar konstruktionen bokstaven M. Lösningen ska förhindra att vindkraftverket vickar av vågrörelserna.

I filmen här visas hur tekniken fungerar:

I veckan visades fundamentet på konferensen Wind Europe 2023 i Köpenhamn. Det är den tredje generationen av företagets teknik. Den första fokuserade på flytkraft och att klara de tuffa villkoren till havs, medan den andra generationen togs fram med industrialisering i sikte.

Kräver mindre stål

Nu uppger företaget att konstruktionen är lätt, hållbar och möjlig att serietillverka. Den ska kunna installeras enkelt och snabbt utan specialkranar eller särskilda fartyg, så att flaskhalsar i leverantörskedjan undviks. Sammantaget ska det göra att kostnaderna minskar med 30 procent jämfört med semi submersible-plattformar, hävdar Gazelle Wind Power.

Enligt företaget kräver tekniken också mindre stål än andra lösningar. En vindpark om 1 GW med Gazelles fundament behöver 71 000 ton mindre stål än en motsvarande park med traditionella havsplattformar, skriver företaget i ett pressmeddelande, men utan att specificera vilken typ av plattform som jämförelsen gäller.

Tidigare i april meddelade företaget sina planer på att installera tekniken i en pilotanläggning i Aguçadoura i Portugal.

Än så länge finns bara ett fåtal flytande vindkraftsparker i världen, men industrin spås bli mycket stor. I november 2022 hade den totala effekten i nya projekt mer än fördubblats på tolv månader från 91 GW till 185 GW, rapporterade Energy Monitor. På samma tid hade antalet projekt ökat från 130 till 230.