Energi

Nya parken får de största vindkraftverken till havs

En av snurrorna till vindkraftverken i den enorma park som GE ska bygga på brittiskt vatten. Foto: GE
En av snurrorna till vindkraftverken i den enorma park som GE ska bygga på brittiskt vatten. Foto: GE

Dogger Bank-projektet blir den största vindkraftparken till havs, med ambitionen att täcka fem procent av britternas elbehov. GE levererar 190 vindkraftverk – vardera på 13 MW.

Publicerad

General Electric har fått en order på kraftverk motsvarande 2,4 gigawatt för den vindkraftpark som utvecklas av SSE Renewables och Equinor på brittiskt vatten. Dogger Bank-projektet blir störst till havs, och med den planerade installerade effekten på totalt 3,6 gigawatt ska den färdiga anläggningen 2026 kunna täcka fem procent av Storbritanniens elbehov. Det rapporterar Greentech Media.

Rotor på 220 meter

Bygget ska ske i tre faser om 1,2 gigawatt, och för de första två kommer man att använda 190 av GE:s vindkraftverk på 13 MW. Enligt bolaget behöver de enorma kraftverkens rotor på 220 meter bara göra ett varv för att kunna förse det genomsnittliga hushållet med mer el än vad som täcker två dagars behov.

Dogger Bank-projektet blir också premiären för GE Renewable Energys Haliade X-plattform, som ska utmana de stora konkurrenterna till havs: Siemens Gamesa och MHI Vestas. Sedan 2019 har GE:s två prototyper på vardera 12 MW producerat el i Rotterdams hamn.

Konkurrensen hårdnar

Dessa ska nu uppgraderas till 13 MW, men GE jagas av konkurrenterna. Siemens har flaggat för att de är på gång med ett verk på 14 MW. Dogger Bank-projektet innebär dock att GM får de största havsverken i drift och därmed behåller kungakronan ett tag till.