Nya detaljer om hemliga grafen-lampan

2015-04-17 12:39  
Nobelpristagaren Konstantin Novoselov visar upp lampan för Storbritanniens finansminister George Osborn.

En långlivad led-lampa med grafen har fått stor uppmärksamhet. Nu avslöjas fler detaljer om tekniken.

Det var många frågetecken när det brittiska företaget Graphene Lighting i slutet av mars presenterade en led-lampa med längre livslängd och tio procent lägre energiförbrukningen än dagens led-lampor. Intresset blev stort –företaget är en avknoppning från universitet i Manchester, där en forskargrupp upptäckte det nobelprisade materialet grafen för drygt tio år sedan.

Förbättringarna i livslängd och energiförbrukning förklarades av ett tunt skikt grafen som täcker lampans lysdioder. Annars avslöjades få tekniska detaljer. Men en artikel i amerikanska Electronic Engineering Times sprider lite mer ljus över lampan.

Grafenets uppgift är att transportera bort överskottsvärme från lysdiodkomponenterna. Lysdioder blir varma i drift, och om värmen inte leds bort så tappar de såväl prestanda som livslängd.

Fortfarande saknas många uppgifter om produkten, exempelvis ljusflöde och färgåtergivning. Men enligt universitetet i Manchester ska lampan finnas i butik inom några månader. Priset ska vara i samma storleksordning som för dagens led-lampor.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Charlotta von Schultz

Mer om: Grafen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt