Nya detaljer om hemliga grafen-lampan

2015-04-17 12:39  
Nobelpristagaren Konstantin Novoselov visar upp lampan för Storbritanniens finansminister George Osborn.

En långlivad led-lampa med grafen har fått stor uppmärksamhet. Nu avslöjas fler detaljer om tekniken.

Det var många frågetecken när det brittiska företaget Graphene Lighting i slutet av mars presenterade en led-lampa med längre livslängd och tio procent lägre energiförbrukningen än dagens led-lampor. Intresset blev stort –företaget är en avknoppning från universitet i Manchester, där en forskargrupp upptäckte det nobelprisade materialet grafen för drygt tio år sedan.

Förbättringarna i livslängd och energiförbrukning förklarades av ett tunt skikt grafen som täcker lampans lysdioder. Annars avslöjades få tekniska detaljer. Men en artikel i amerikanska Electronic Engineering Times sprider lite mer ljus över lampan.

Grafenets uppgift är att transportera bort överskottsvärme från lysdiodkomponenterna. Lysdioder blir varma i drift, och om värmen inte leds bort så tappar de såväl prestanda som livslängd.

Fortfarande saknas många uppgifter om produkten, exempelvis ljusflöde och färgåtergivning. Men enligt universitetet i Manchester ska lampan finnas i butik inom några månader. Priset ska vara i samma storleksordning som för dagens led-lampor.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt