Energi

Nu skenar elpriset – ytterligare en fördubbling

Fördubblat på fredagen. Och ytterligare en fördubbling på lördagen trots att förbrukningen vanligtvis går ner på helgen. Elpriset skenar igen när kylan tar greppet, enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool.

Publicerad

På lördagen kostar elen strax över två kronor per kWh i hela Sverige. Det kan jämföras med runt 1:17-1:18 kronor/kWh under fredagen. I torsdags var priset nere på 52 öre i hela landet.

Kyligare väder med bara någon enstaka plusgrad längst ner i söder spelar roll. Även norra Europa har nu fått betydligt kallare väder med högre förbrukning som följd.

Visserligen drar ett blåsväder in, men det är på fel ställe. I södra och norra Sverige är vindarna relativt måttliga eller svaga, vilket även gäller Danmark och Tyskland som har många vindkraftverk. Och när elmarknaderna hänger ihop påverkar det elpriset även i Sverige.

Men jämfört med tidigare i höstas när elpriserna tidvis låg ännu mycket högre fanns en tydlig koppling till de då rekordhöga gaspriserna på kontinenten. Nu är gaspriset lägre, annars hade elpriset förmodligen varit ännu högre i dagsläget.