Energi

Northvolt tar in miljardkapital – säkrar utbyggnad av batterifabriken

Peter Carlsson, Northvolts vd. Arkivbild. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT
Peter Carlsson, Northvolts vd. Arkivbild. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Med nya investeringar ska Northvolts fabrik i Skellefteå växa från planerade 40 GWh till 60 GWh per år. Batteritillverkaren tar in nytt kapital i form av 2,75 miljarder dollar, motsvarande 22 miljarder kronor.

Publicerad

(Artikeln är uppdaterad)

Kapitaltillskottet kommer från de allmänna pensionsfonderna liksom bland andra tyska biljätten Volkswagen och möjliggör en expansion av företagets batterifabrik i Skellefteå, skriver Northvolt i ett pressmeddelande.

Fabriken har tidigare i år fått en order på 14 miljarder dollar från Volkswagen och expansionen planeras nu efter en ökad efterfrågan enligt Northvolt.

Planen är att fabriken i Skellefteå, Northvolt Ett, ska öka sin produktionskapacitet från 40 till 60 GWh per år, mätt i batteriernas totala energilagringsförmåga.

Batteritillverkningen i Skellefteå ska dra igång senare i år.

– Vi har tillverkat celler i vår industrialiseringsanläggning, Northvolt Labs, i mer än ett år och är nu fulla av förväntan inför att ta kunskapen och tekniken vi har utvecklat till norra Sverige och börja den storskaliga produktionen, säger Peter Carlsson, vd för Northvolt, i pressmeddelandet.

”Produktion för 60 GWh”

Enligt Jesper Wigardt, presschef på Northvolt, ryms expansionen i Skellefteå inom ramen för de tillstånd som verksamheten redan har fått.

– Det nuvarande tillståndet rymmer produktion för 60 GWh, för vi anade varåt marknaden var på väg, säger han till Ny Teknik.

Utökningen kommer inte att leda till att fabriken tar mer mark i anspråk. Men om byggnaden och de fem planerade produktionslinorna räcker till är inte klarlagt än.

– Vi ser möjligheter för att få ut mer produktion ur respektive lina, genom förbättringar i maskiner och processer, samtidigt som det finns en kontinuerlig trend som driver mot att man kan få ut mer energi per batteri. Men vi får återkomma till det, säger Jesper Wigardt.

Men bolaget siktar ännu högre än 60 GWh i Skellefteå. Målsättningen är att nå mer än 150 GWh i årlig produktionskapacitet i Europa år 2030. Det kommer att kräva minst två ytterligare gigafabriker i Europa. Northvolt undersöker nu aktivt möjligheterna att bygga den första av dessa i Tyskland.

Skrotade planer på batterifrabrik i Salzgitter

Planerna på att bygga en batterifabrik i Salzgitter i Tyskland ihop med Volkswagen är dock skrotade sedan en tid tillbaka.

– Det samarbetet har vi flyttat till Skellefteå i stället, det är en av anledningarna till att fabriken där blir större. Dels var det enklare att konsolidera allt i Skellefteå än att dela upp det i två anläggningar, sen ville Volkswagen göra mer under eget tak, säger Jesper Wigardt.

Northvolts nuvarande planer på en tysk fabrik är alltså frikopplade från Volkswagen. Men de befinner sig i ett tidigt skede.

Enligt uppgift till Dagens industri uppgår värderingen av Northvolt nu till 75 miljarder kronor. Peter Carlsson säger till Reuters att en börsnotering av bolaget kan bli aktuell, men det finns ingen tidtabell för det ännu.

Fakta: De större investerarna

I den senaste investeringsrundan, som är den största hittills, får Northvolt in 2,75 miljarder dollar i nytt kapital från bland andra:

Volkswagen, 620 miljoner dollar. Ihop med tidigare investering ägare till 20 procent av aktierna.

AP-fonderna, AP1, AP2, AP3 och AP4, 400 miljoner dollar. Första investeringen, äger nu 3,4 procent.

Pensionsbolaget AMF, 640 miljoner kronor.Efter tidigare finansiering ägare av drygt 3 procent av aktierna.

Även finanskändisarna Cristina Stenbeck och Daniel Ek deltog också i denna finansieringsrunda.