Energi

Northvolt stöttar ny batteriteknik – svenska Altris tar in 100 miljoner

Altris kallar sitt katodmaterial Fennac. Foto: Altris
Altris kallar sitt katodmaterial Fennac. Foto: Altris

Uppsalabolaget Altris har tagit in 100 miljoner kronor i kapital till bolaget. En av storinvesterarna är batterijätten Northvolt. Målet är laddbara batterier utan litium eller kobolt.

Publicerad

Idén till Altris föddes på Uppsala universitet, när forskare kom på en billigare metod för att tillverka katodmaterial till natriumjonbatterier. 

Bolaget bildades 2017 och materialet kallas Fennac, eftersom det består av järn, kväve, natrium och kol (FeNNaC). Det bedöms vara ett miljövänligare alternativ till det som används i dagens litiumjonbatterier, alltså litium, kobolt och nickel.

Altris har nu tagit in 100 miljoner kronor i en serie A-runda, från bland annat Northvolt och Innoenergy. Pengarna ska användas till att skala upp produktionen av katodmaterialet till 2 000 ton, vilket räcker till batterier med en samlad energilagringskapacitet om 1 GWh.

– Vår nya industriella produktionsanläggning kommer att se till att Fennac-baserade batterier blir verklighet inom två år, säger vd Adam Dahlquist i ett uttalande.

En ny produktionsanläggning ska tas i drift i höst.

Altris på 33-listan

Altris planerar att sälja sitt katodmaterial till battericellstillverkare, som ska kunna använda befintliga metoder för tillverkning av litiumjonbatterier för att producera natriumjonbatterier baserade på Fennac.

Altris har varit med på Ny Tekniks 33-lista 2020 och 2021.