Energi

Northvolt får regeringsmiljoner för batteriforskning

Northvolts vd Peter Carlsson i bolagets fabrik i Västerås. Nu har Northvolt fått utökat miljötillstånd för utbyggnaden i Skellefteå. Arkivbild. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT
Northvolts vd Peter Carlsson i bolagets fabrik i Västerås. Nu har Northvolt fått utökat miljötillstånd för utbyggnaden i Skellefteå. Arkivbild. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Miljonregnet över Northvolt fortsätter. Med 238 miljoner kronor till i kassan hoppas bolaget kunna etablera ett kluster kring batteriforskning i Västerås.

Publicerad

Pengarna kommer från regeringen, som ger Energimyndigheten i uppdrag att dela ut 238 miljoner kronor i stöd till Northvolt. Pengarna är kopplade till Sveriges medverkan i EU-projektet Eubatin (European Battery Innovation), och ska användas till forskning och utveckling av batterier.

Ska bilda ett kluster för forskning

Målet är att "öka tillgängligheten och kapaciteten för battericellsutveckling, både för fordonsapplikationer och energilagring", enligt en pressmeddelande från regeringen. Detta ska bland annat ske via en industrialiseringsplattform i Västerås och en uppskalning av Northvolt Labs i samma stad. Dessutom ska ett "elektrifieringscampus" bildas.

– Utvecklingen i Europa pekar på att det kommer etableras ett fåtal kluster kring batteriforskning, och vår ambition är att Västerås och Mälardalen ska var en av dessa. Därför har vi satsat enormt mycket på Northvolt Labs i Västerås och kommer fördubbla investeringen under de kommande åren, säger Jesper Wigardt, kommunikationschef på Northvolt, till Di Digital.

Bygger två fabriker samtidigt

Northvolt håller just nu på att bygga två batterifabriker, en i Skellefteå och en i tyska Salzgitter. Utöver det driver bolaget Northvolt Labs, en demonstrations- och forskningsanläggning, samt en forsknings- och utvecklingsavdelning, båda i Västerås.