Klart: Northvolt Labs i Västerås blir dubbelt så stort

2020-09-30 15:45  
Northvolt Labs i Västerås Foto: Serneke

Northvolt drar in 5,4 nya miljarder till sin batteritillverkning. Det kommer att få stora konsekvenser för forskningslabbet i Västerås.

Under tisdagen blev det klart att Northvolt säkrat ytterligare 600 miljoner dollar, motsvarande 5,4 miljarder kronor, till företagets ambitiösa planer på batteritillverkning i Europa. Bakom investeringen står Baillie Gifford, Baron Capital Group, Bridford Investments Limited, Norrsken VC och PCS Holding, liksom Christina Stenbeck och Spotifys Daniel Ek. De befintliga finansiärerna Goldman Sachs, Ikea-anknutna Imas Foundation, Volkswagen och Scania har också puttat in nya pengar.

Pengarna ska användas till att utöka tillverkningen av batterier, förbättra möjligheten att återvinna batterimetaller samt till forskning och utveckling, berättar Northvolt i ett pressmeddelande.

Läs mer: Northvolts plan för att återvinna batterier – metoden tar vara på litiumet

150 GWh år 2030

Sedan i fjol har Northvolt ett mål om att år 2030 producera battericeller om 150 GWh i Europa.

Fabriken Northvolt Ett som just nu byggs i Skellefteå ska så småningom få en årlig produktion om 40 GWh, om bolaget fullföljer sina planer. Den väntas öppna upp 2021. En tillståndsansökan pågår även för en Northvolt Zwei i tyska Salzgitter om 16 GWh, på sikt 24 GWh, med planerad start 2024. Ännu är alltså inte anläggningar för ens hälften av de planerade 150 GWh ålig kapacitet 2030 presenterade.

Läs mer: Ny Teknik Insight: Sveriges bästa startups 2020

Samtidigt berättar Northvolt att investeringen får rejäl betydelse för forskningsanläggningen Northvolt Labs i Västerås. Den kommer att fördubblas i termer av yta och investering.

– Vi har redan nu tagit de första stegen mot den framtida visionen i och med etableringen av ett labb för miljö och säkerhet samt vår pilotanläggning för Revolt-programmet (Northvolts system för återvinning av batterimetaller, reds. anm) under år 2020. Nu kommer ytterligare investeringar att följa under åren som kommer, säger Jesper Wigardt, kommunikationschef på Northvolt, till Ny Teknik.

Läs mer: Så lågt fotavtryck ska Northvolts batteri ge upphov till

19 000 kvadratmeter idag

I dagsläget arbetar mellan 300 och 400 personer i Västerås. Anläggningen togs i drift kring årsskiftet och är cirka 19 000 kvadratmeter stor – ett avtryck som nu alltså kommer att fördubblas.

Visionen är dessutom ännu mer vidsträckt än så. Northvolt hoppas kunna etablera ett elektrifieringscampus, det vill säga att bli ett av Europas ledade kluster för forskning och utveckling kopplat till elektrifiering. Det kan handla om produkt- eller processutveckling, miljö, säkerhet och återvinning.

– Vi kommer också att etablera plattformar och utrymmen för samarbete med kunder, partners och andra externa parter så som universitet, säger Jesper Wigardt.

Vd Peter Carlsson har tidigare beskrivit forskningsanläggningen Northvolt Labs som en fördel gentemot företagets asiatiska konkurrenter. Det har blivit tydligt att biltillverkare inte nöjer sig med batterier i form av en standardlösning, utan vill vara med och utveckla cellerna – och att det är något som Northvolt kan erbjuda i Västerås.

Johan Kristensson

Mer om: Northvolt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt