Energi

Northvolt Ett växer – vill utöka till 40 GWh per år

Foto: Henrik Montgomery/TT
Foto: Henrik Montgomery/TT
Foto: Henrik Montgomery/TT
Foto: Henrik Montgomery/TT

Batterifabriken Northvolt Ett i Skellefteå kan bli större än först planerat. En ökad efterfrågan har fått företaget att vilja öka produktionen till 40 GWh per år.

Publicerad

(Artikeln är uppdaterad.)

I juni blev finansieringen klar för första halvan av batterifabriken i Skellefteå, och förberedelserna för bygget tog fart. 2021 ska produktionen av battericeller vara igång. Men redan innan bygget knappt har startat ser det svenska batteriföretaget att efterfrågan överträffar planerna.

Nu har Northvolt lämnat in en ny ansökan för att utöka den andra etappen av batterifabriken.

I stället för totalt fyra produktionslinjer i fabriken vill man bygga fem, vilket skulle öka den sammanlagda kapaciteten i fabriken från 32 GWh per år till 40 GWh per år när anläggningen är fullt utbyggd.

– Det handlar om tre saker. Utökad kapacitet till potentiellt 40 GWh per år, en fullskalig återvinningsanläggning och utökad produktion av aktivt material för att förse fabriken som vi etablerar tillsammans med VW i Tyskland, svarar Jesper Wigardt, kommunikationschef på Northvolt, i ett mejl till Ny Teknik.

Varför vill ni bygga fabriken större?

– Efterfrågan från kunderna är stor. Vi kommer kontinuerligt att behöva utöka vår kapacitet i Europa under kommande år.

Denna utökade produktion, är den också redan förbeställd av kunder, som tidigare planerad produktion?

– Jag vill inte gå in på sådana detaljer, men all utökad kapacitet som vi kommer att bygga under kommande år drivs av en ökad efterfrågan från kunder, svarar Jesper Wigardt.

Fabriken i Skellefteå ska tillverka celler till litiumjonbatterier. De ska sedan säljas direkt till kund eller monteras i moduler vid den polska fabriken nära Gdansk som Northvolt bygger tillsammans med South Bay Solutions.