ENERGI

Norskt vindkraftverk tappade rotorblad – väger 22 ton

På skärmdumpen i bilden synd det havererade vindkraftverket.

Ett norskt vindkraftverk har havererat. Under onsdagskvällen tappade det ett helt rotorblad.

Publicerad Uppdaterad

Vindkraftverket står på Engerfjellet och hör till parken Odal Vindkraftverk. Nu har alla 34 vindkraftverk i parken stoppats.

En arbetsgrupp har bildats för att ta reda på orsaken till haveriet, meddelar vindparken. Tät dimma i området har gjort det svårt att undersöka vindkraftverket, men under torsdagseftermiddagen kom drönarinspektioner igång.

Bilder som tas av skadan ska undersökas av experter för att om möjligt säga något om orsaken. Data från turbinen analyseras också för att kartlägga vad som hände före, under och efter haveriet.

Vindkraftverket var i drift på onsdagskvällen, när skadan inträffade, skriver vindparken på sin hemsida.

”Ett sådant blad väger 22 ton”

Området runt vindkraftverket spärrades av efter haveriet och vägarna till parken blockerades med bommar. En krisgrupp bildades och polisen informerades.

– Vi måste hitta orsaken innan området öppnas och folk kan befinna sig i området. Ett sådant blad väger 22 ton och är 72 meter långt. När det faller ner handlar det om ofattbar energi, säger Odd Kjetil Østvand-Sløtte, ordförande i Nord-Odals kommun, till Dagbladet.

Som tur var skadades ingen människa vid händelsen. Enligt Teknisk Ukeblad ska det ha varit mycket blåsigt i området under onsdagseftermiddagen.

De 34 vindkraftverken i parken är fördelade på två berg, 23 står på Songkjølen och 11 på Engerfjellet. Turbinerna är från Siemens Gamesa, modellen SG 5.0-145. Varje turbin har en maxeffekt om 5,2 MW. Tornen mäter 144 meter.

I mars rapporterade Odalparken att 13 av 34 vindkraftverk var ur drift på grund av skador orsakade av tillverkningsfel i bladen. För att åtgärda dem måste rotorbladen plockas ned och repareras i en tillfällig arbetshall. Arbetet beräknas pågå till nästa år.

Flera haverier i stormen Ingunn

Odal Vindkraftverk är den femte största elproduktionsanläggningen i Norge, enligt Teknisk Ukeblad. Varje år kan den producera ungefär 530 GWh el.

Parken ägs av Akershus Energi Vind, Cloudberry och KLP. Elproduktion startade 2022 och parken öppnades officiellt i juni 2023.

Tidigare under 2024 orsakade stormen Ingunn problem för flera vindkraftverk i Norge. Ett rotorblad lossnade i Statkrafts vindpark på Smøla, och två rotorblad lossnade på Kvenndalsfjellet. En rotor med tre blad lossnade också och föll av ett vindkraftverk på Øyfjellet, skriver Teknisk Ukeblad.