ENERGI

Långa turbinblad från Kina är störst på land – här ska de användas

De långa turbinbladen ska användas både för turbiner om 10 MW och 15 MW.

De kinesiska turbinbladen är de längsta någonsin för landbaserad vindkraft. Bladen ska bland annat användas för turbiner om 10 MW i en tysk vindkraftpark.

För att få ut så mycket energi som möjligt från vindkraft växer efterfrågan på allt större turbinblad. Det kinesiska bolaget Sany Renewable Energy har slagit rekord och presenterat blad som är 131 meter långa.

De nya rotorbladen ska användas till 10 MW-turbiner i en landbaserad vindkraftpark i Tyskland. De kan också senare komma att användas för turbiner på 15 MW, hela strukturen kommer att få en diameter på 260 meter. Bladen är de största för landbaserad vindkraft hittills.

Ett annat kinesiskt företag, MingYang, har tillverkat rotorblad på hela 140 meter tänkta för turbiner om 18 MW. Det är de längsta kända bladen i världen, men är dock tänkta för havsbaserad vindkraft, skriver tidskriften Interesting Engineering.

Turbinbladen är 131 meter långa.

Kolfiber istället för glasfiber 

Dagens turbinblad varierar i storlek beroende på särskilda förhållanden vid installationsplatser. Ett exempel från Sverige är vindkraftsprojektet i Lebo i Västerviks kommun där vindkraftverken är 115 meter höga och bladen 80 meter långa. Totalhöjden är 200 meter, enligt Vindbrukskollen.

Sany Renewable Energys vingar är också långa jämfört med stora turbiner för havsbaserad vindkraft. Bladen kan jämföras med Vestas som tidigare presenterat en turbin om 15 MW med turbinblad om 115,5 meter. 

När turbinbladen görs längre och större behöver de vara starkare och stelare. Det kan i sin tur göra att de kan börja vibrera mer i vinden, vilket i extremfallet kan knäcka bladen. De aerodynamiska krafterna kan också få bladen att vrida sig, skriver Interesting Engineering.

För att kunna bygga bladen så pass långa har Sany Renewable Energy fått anpassa profil och tjocklek. De har även använt kolfiber i stället för glasfiber för att förstärka längst den bakre kanten av rotorbladen.