Norskt oljebolag vill minska utsläpp med vindkraft

2018-08-29 13:20  
Så här kan det komma att se ut vid oljefälten Gullfaks och Snorre utanför Bergen i Norge. Bilden är ett montage. Foto: Equinor

Att pumpa upp olja kräver energi. Två norska oljefält kan nu bli de första i världen att få elen från en flytande vindkraftpark.

Hur ska ett oljebolag göra för att minska sina koldioxidutsläpp? Att sluta pumpa upp olja verkar inte vara ett alternativ för norska Equinor (tidigare Statoil). I stället överväger företaget att tillsammans med partners installera elva flytande vindkraftverk som ska förse de båda oljefälten Gullfaks och Snorre med cirka 35 procent av den el som krävs för att pumpa upp oljan.

Det kommer att sänka utsläppen med cirka 200 000 ton koldioxid per år, enligt Equinor. I dagsläget används gasturbiner för att generera elenergin till oljeplattformarna, rapporterar Teknisk Ukeblad.

Läs mer: Världens första flytande vindkraftpark byggs

Projektet går under namnet Hywind Tampen. De elva kraftverken får en total effekt på 88 megawatt. Kostnaden beräknas till omkring fem miljarder norska kronor. Den norska NOx-fonden, dit anslutna företag frivilligt betalar en summa per utsläppt kilo NOx (kväveoxider), har lovat att skjuta till drygt en halv miljard norska kronor till projektet. Equinor förutsätter dessutom att den norska staten tar halva uppemot halva kostnaden, rapporterar Sverige radio.

Läs mer: Så vill oljebolag och biltillverkare rädda kvar förbränningsmotorn

Men vindkraftparken kommer inte att byggas förrän kostnaden sjunker.

– Detta är ett banbrytande och utmanande projekt som kräver optimering av de tekniska lösningarna och ytterligare kostnadssänkningar innan de inblandade företagen kan ta ett eventuellt investeringsbeslut, säger Equinors projektchef Olav-Bernt Haga till Teknisk Ukeblad.

Kanske kan beslutet komma under nästa år. Det skulle i så fall innebära att oljefälten blir de första i världen att drivas med el från flytande vindkraftverk.

Johan Kristensson

Mer om: Equinor Olja

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt