TECH

Microsoft ska få fusionsenergi redan 2028 – ”fräckaste jag hört”

En visualisering av Helions plasmaaccelerator.
En visualisering av Helions plasmaaccelerator.

Företaget Helion ska leverera fusionsenergi åt Microsoft redan 2028. Misslyckas de kan det stå dem dyrt. ”Det är något av det fräckaste jag hört”, säger den teoretiske fysikern Robert Rosner, till sajten The Verge.

Publicerad

2028 kan bli ett intressant år. Inte nog med att mammuten ska återuppstå – nu finns även en skarp deadline för Helions fusionsanläggning. Tanken är att den 2028 ska ansluta till delstaten Washingtons kraftnät.

I Washington-staden Redmond har Microsoft sitt huvudkontor. Och Microsoft har just slutit ett avtal med energibolaget Helion, som också de är baserade i delstaten. Enligt avtalet ska Helions anläggning generera 50 megawatt efter en ettårig upptrappningsperiod.

– Det här är en bindande överenskommelse förenat med ekonomiska påföljder om vi inte lyckas bygga ett fusionssystem. Vi har åtagit oss att bygga ett system och sälja det kommersiellt till Microsoft, säger David Kirtley, vd på Helion, till The Verge.

Löftet om fusionsteknik är en snudd på obegränsad tillgång till grön energi. Tekniken imiterar de processer som gör stjärnor till lysande eldklot och anses vara säker jämfört med fission, som ju dagens kärnkraft bygger på.

Milstolpe ifjol

I december 2022 meddelade USA:s energiminister Jennifer Granholm vid en uppmärksammad presskonferens att forskare för första gången hade nått en nettovinst i energi i ett fusionsexperiment med laser. Flera andra stora projekt med fusionsteknik är pågående – men utöver Helion är det få som tror att energislaget är redo 2028, än mindre i kommersiellt skick.

– Det är något av det fräckaste jag hört. Man ska aldrig säga aldrig. Men det vore förbluffande om de lyckas, säger Robert Rosner.

Till skillnad från andra företag som satsar på fusion använder Helion en plasmaaccelerator som sedd framifrån påminner lite om en hantel fäst på en container. Den värmer bränsle till hundra miljoner grader Celsius. Tungt väte (deuterium) och helium-3 hettas upp till ett plasma och sedan används magnetfält för att komprimera plasmat till dess att fusion uppstår.

För tillfället utvecklar Helion en sjunde prototyp av acceleratorn, med målet att kunna producera elektricitet redan 2024. Företaget uppger att maskinen framöver ska kunna återanvända den elektricitet som används för att skapa fusion, vilken då eventuellt kan användas för att ladda acceleratorns magneter.

– Då kan vi bygga system som är mindre och och billigare, och som vi mycket snabbare kan iterera, säger David Kirtley.

Den största investeraren i Helion är Sam Altman, vd på Open AI. Microsoft och Open AI har ett nära samarbete kring utvecklingen av generativ artificiell intelligens och chattbotar.