Mer algsoppa till flottan

2010-09-20 14:03  
USAs militär har godkänt Soladiesel från Solazyme.

Amerikanska marinen har tagit emot världens hittills största leverans av algbränsle. Nu beställer den sju gånger så mycket.

Amerikanska Solazyme fick stor uppmärksamhet när företaget i fjol fick en beställning på 75 000 liter algbränsle från amerikanska marinen. Nu är leveransen klar. Även om det är en droppe i det globala bränslehavet så är det enligt företaget den största leveransen hittills av 100-procentigt algbaserat bränsle.

 

Och flottan är uppenbarligen nöjd med soppan. För Solazyme har fått en ny beställning som är drygt sju gånger större än den tidigare leveransen. Den nya ordern är på 570 000 liter och ska levereras i år och nästa år.

 

Intresset för att omvandla snabbväxande alger till biobränsle är stort, särskilt i USA. De flesta företag utnyttjar algernas fotosyntes för att producera olja. Algerna odlas då i dammar eller behållare med tillgång till solljus och koldioxid.

 

Solazyme matar i stället genmodifierade alger med socker och låter dem jäsa i slutna behållare. En stor fördel är att man därmed slipper separera algerna från vatten innan oljan kan utvinnas. 

 

Liksom flera andra algföretag har Solazyme börjat bredda sig till andra områden än biobränsle. Företaget samarbetar exempelvis med Unilever för att utveckla olja som bland annat ska ingå i tvålar.

 

Företaget tog i augusti in motsvarande 380 miljoner kronor i nytt kapital som bland annat ska gå till att skruva upp produktionen. 

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt