Energi

Lys upp kontoret med dagsljus

Ljuset leds in i byggnaden via speglar.
Ljuset leds in i byggnaden via speglar.

Koncentrera solljus och led det rakt in i lysrören på kontoret. Det kanadensiska företaget Sun Central utvecklar ett nytt sätt att leda in dagsljus i byggnader.

Publicerad

Belysning står för en stor del av energiförbrukningen i kontorsbyggnader. Flera företag, däribland det svenska företaget Parans Solar Lighting i Göteborg, utvecklar system som kan kapa energinotan genom att använda dagsljus som leds in i byggnader med hjälp av fiberoptiska kablar.

Det kanadensiska företaget Sun Central använder en annan metod. Istället för att leda solljuset med hjälp av fiberoptik används ljusledare som klätts invändigt med en reflekterande film och som kan leda ljuset upp till 20 meter in i byggnaden.

En första installation har gjorts vid Universitetet i British Columbia. Solljuset fångas genom ett system av speglar som följer solen och som har placerats högst upp på fasaden. Ljuset koncentreras och styrs sedan in i bygganden via ljusledaren som i sin tur mynnar ut i speciella lysrör som lyser upp rummen bara med hjälp av solljuset.

Enligt företaget kan ”dagsljuslysrören” på ett enkelt sätt integreras med den övriga belysningen som fortfarande behövs när det är molnigt eller mörkt ute.

Sun Central bildades som en avknoppning från Universitetet i British Columbia för två vår sedan. Företaget har mottagit cirka 45 miljoner kronor i olika bidrag för sex demonstrationsprojekt och förbereder nu en kommersialisering av tekniken.

Daniel Johansson, ansvarig för teknisk utveckling på Parans anser dock att tekniken med ljusledare har flera nackdelar:

- De har begränsad räckvidd samtidigt som de är ganska stora. Därmed blir det stora ingrepp i fastigheten jämfört med om man använder fiber, säger han.

Se demonstrationsfilm här