Lightlab skrotar lågenergilampa

2015-01-28 12:52  
År 2007 visade Ligthlab upp en prototyp av den kvicksilverfria lampan. Den gav 20 lumen per watt.

Efter 18 år ger svenska Lightlab upp försöken att utveckla en miljövänlig lågenergilampa.

Lightlab Sweden utvecklar sedan 1997 en kvicksilverfri lågenergilampa som aldrig har nått marknaden. Företaget har gjort en rad nyemissioner under åren, och tog senast i höstas in närmare 21 miljoner kronor. Vd Jan-Erik Lennefalk bedömde då att det fanns goda förutsättningar att licensiera den första teknikplattformen år 2015. I prospektet skrev han även "Min bedömning är nu att Bolagets har en kommersiellt attraktiv teknikplattform som inom 6–9 månader också levererar mer än 55 lumen per watt".

Nu meddelar företaget att målet om en allmänbelysning på 55 lumen per watt inte har kunnat nås. Orsaken sägs vara svårigheter med ljuspulvrets beläggning och förmåga att generera ljus. "Bolaget har därför kommit till slutsatsen att det inte är ekonomiskt försvarbart att på egen hand fortsätta arbetet" skriver företaget på onsdagen i ett pressmeddelade.

Jan-Erik Lennefalk lämnar samtidigt vd-posten. Företaget ska nu utveckla uv-lampor för vattenrening samt samarbeta med Nanyang Technology University i Singapore om allmänbelysning.


Följ Ny Teknik på Facebook!

 

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt