Energi

Lägre syrehalt ger säkrare atomkraft

Patrik Lundgren leder projektet att förbättra brandskyddet på Forsmark. Grafik: Jonas Askergren

Forsmark är världens första kärnkraftverk som sänker syrehalten för att förebygga bränder. Systemet används sedan årsskiftet i elutrymmen. Att arbeta i så syrefattig luft kräver normalt andningsapparater.

Publicerad

Att kliva in i Forsmarks elutrymmen påminner om att vandra i bergen på 3 000 meters höjd. Åtminstone vad gäller syret. Det nya brandskyddet används sedan årsskiftet i Forsmark 2 i lokaler där reläer, apparater och kablar förvaras, kritisk utrustning som kräver hög säkerhet. Totalt omfattas drygt 1 900 kvadratmeter på tre våningsplan. I slutet av året ska tekniken vara installerad även i Forsmark 1.

Syrenivån sänks från 21 procent, som är halten vid normalt atmosfärstryck, till 15 procent med hjälp av en kvävgasgenerator i ventilationssystemet. Generatorn ökar i stället mängden kväve i tilluften från 78 till 84 procent. Då skapas en gasblandning som är mycket ogynnsam för bränder. Att tända eld med en tändsticka är exempelvis omöjligt, och går man in i rummet med ett tänt stearinljus så slocknar det direkt.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här