Energi

Lägre överföringskapacitet ger högre elpriser

Stora elprisskillnader mellan norr och söder. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT
Stora elprisskillnader mellan norr och söder. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Elpriserna i Sydsverige ligger kvar på en hög nivå, men det syns ingen omedelbar effekt av det ryska gasstoppet till bland annat Polen. I bakgrunden påverkar annat mer just nu.

Publicerad

– Lite grann kanske, det skapar en oro kring om det ska hålla i sig, om det ska sprida sig till Tyskland, säger analytikern Johan Sigvardsson på elhandelsbolaget Bixia.

Gasstoppet till Polen får en begränsad effekt. Det blir värre om Tyskland påverkas, men frågan är om ryssarna vågar bråka på samma vis med tyskarna, resonerar Sigvardsson. Ryssland behöver intäkterna.

Inför torsdagen har elpriset fastställts till 2:30 kronor per kilowattimme (kWh) i Sydsverige (elområde 4), enligt elbörsen Nordpool. Det är ungefär samma nivå som de senaste dagarna, men klart högre än snittet för april som hittills ligger strax över en krona per kWh.

Trängre i kablarna

I elområde 3 (norra Götaland och Svealand) ligger elpriset på torsdagen på 1:32 kronor. I Norrland (elområde 1 och 2) har priset fastställts till 20 öre, klart lägre än aprilsnittet hittills på 57 öre/kWh.

Att priserna dragit iväg mer tydligt i Sydsverige har andra flera förklaringar, bland annat tillfälligt lägre överföringskapacitet mellan elområde 3 och 4, vilket gör att Sydsverige får en starkare koppling till de tyska priserna, enligt Sigvardsson. Sedan 18 april står kärnkraftsreaktorn i Oskarshamn stilla till följd av årligt underhållsarbete, vilket tvingar Svenska Kraftnät att skruva åt överföringen av el från norr till söder, för att klara balansen i systemet.

Från nästa vecka stängs en reaktor i Forsmark ner av samma skäl. Och när Sverige numera har mindre kärnkraft totalt sett tillgänglig, parat med en fortsatt kylig vår och relativt lite vind prognostiserat för nästa vecka, lär det bli en "förhållandevis" dyr första elvecka i maj i södra Sverige, enligt Johan Sigvardsson.

– Det gör att det blir extra känsligt för vad som händer nere på kontinenten, säger Björn Björnson, elanalytiker på Godel.

Även på sikt har elpriset dragit iväg. Terminshandeln indikerar ett elpris i Norden kommande vinter på i snitt 1:20 kronor/kWh, dyrare i söder och billigare i norr.

Gaspriset åker jojo

Ovanpå det så kallade spotpriset på elbörsen tillkommer elbolagens påslag, skatter och moms plus elnätsavgiften, totalt över en krona mer än priset på Nordpool.

Inte heller på den betydligt mer gasberoende elmarknaden i Tyskland syns någon tydlig elprisuppgång. Där kostar elen imorgon torsdag motsvarande runt 2:40 kronor/kWh.

Gaspriset steg inledningsvis kraftigt, plus 24 procent, på den nederländska gasbörsen sedan nyheten om det ryska leveransstoppet blev känt på tisdagskvällen. Men på eftermiddagen hade nästan hela uppgången raderats ut.

Tabell: Elpriserna under vinter och vår

Snittpris på elbörsen per månad, öre/kWh Elområde 1 Elområde 2 Elområde 3 Elområde 4
dec.-21 66,7 66,7 180,7 187,4
jan.-22 29,0 29,0 104,3 109,4
feb.-22 25,8 25,8 77,5 83,9
mars-22 22,9 22,9 130,3 154,5
apr.-22* 54,4 55,2 88,2 106,6

Källa: Nordpool, Godel
*Till och med 28 april