ENERGI

Kris hos svenska batteritillverkaren – ansöker om konkurs

Nilars fabrik i Gävle.
Nilars fabrik i Gävle.

Batteritillverkaren Nilar i Gävle ansöker om konkurs. Pengarna har sinat i kassan, men orsaken är inte tekniska brister i batterierna, enligt styrelseordföranden – trots tidigare problem.

Publicerad Uppdaterad

Nilar har beslutat sig för att ansöka om konkurs. Handlingen kommer att lämnas in under torsdagen den 30 november, enligt ett pressmeddelande från bolaget.

Dagen innan hade bolaget meddelat att behovet av finansiering var stort, både på kort och lång sikt. 

Styrelsen har övervägt att ingå partnerskap med andra aktörer eller sälja bolaget, men några sådana lösningar har inte fallit ut.

Strax under100 personer arbetar på batterifabriken i Gävle, där tillverkning sker av nickelmetallhydridbatterier till stationära energilager.

Redan 2021 hade Nilar en tuff period på grund av kvalitetsproblem som berodde på alkaliskt kryp, så kallad creepage, vilket sänker prestandan i batteriet. Det orsakas av att syre och fukt kommer in i battericellerna så att kaliumjoner i elektrolyten bildar kaliumhydroxid på utsidan av cellerna.

”En mycket tuffare marknad”

Under hösten 2022 ansåg sig bolaget ha löst problemet genom ett nytt processteg i fabriken, där battericellerna försågs med en tätningsmassa för att hindra syre från att komma in.

Nilar tillverkar nikelmetallhydridbatterier
Nilar tillverkar nikelmetallhydridbatterier

Tidningen Elinstallatören har dock nyligen rapporterat att företaget Ferroamp har valt att sluta använda Nilars batterier i sina energistyrsystem. Orsakerna är kvalitetsproblem som till exempel begränsad effekt vid laddning eller urladdning, felaktig beräkning av laddningsstatus eller att batteriet inte har fungerat alls.

Men Nilars styrelseordförande Gunnar Wieslander anser inte att bolagets finansiella trångmål beror på tekniska brister.

Vad beror Nilars finansiella problem på?

En man i grå kavaj.
Gunnar Wieslander.

– Vi tog in pengar för att utveckla ett batteri, och när vi gjorde det signalerade vi att vi skulle behöva mer pengar. Nu har vi kommit dit. Det är en annan värld nu när det gäller att få tag på kapital. Vi jobbar med att hitta en långsiktig finansiering, men vi har märkt att det är en mycket tuffare marknad, säger han till Ny Teknik under onsdagen.

Beror de finansiella problemen på tekniska brister?

– Nej, det hade jag nog inte velat säga. Batterierna är en fantastisk produkt. Men det har tagit lång tid att utveckla dem.

Längre än ni hade tänkt er?

– Ja, uppenbarligen. Ja, det har tagit längre tid än vad vi hade tänkt oss.

Fick ni ordning på kvalitetsproblemen med alkaliskt kryp?

– Ja, det problemet är i stort sett åtgärdat genom att vi har ett annat slutlock som håller tätt. Vi ersätter tätmassan med ett helt nytt topplock, en del kallar det för en snusdosa. Man tar en o-ring och klämmer på ett lock.

Men det har inte genomförts helt än?

– Vi har ett batteri som håller, det här handlar om inkrementella förbättringar. Ett steg har varit tätmassan, nästa steg är att ta ett steg till med det här locket. Det är nästa sak som ska lanseras.

När blir det?

– Vi producerar i låg takt nu, men meningen är att gå upp i takt när vi har fått det här nya locket, någonstans nästa år.

Men för att det ska bli möjligt måste ni få in mer pengar?

– Ja vi tittar på lösningar, kortsiktigt och långsiktigt.

”Vi valde en annan väg”

Att Ferroamp ratade Nilars batterier ser Gunnar Wieslander inte som något hårt slag för bolaget.

– Nej, vi har riktat in oss på en annan marknad nu. Vi ser att det här batteriet är särskilt bra för industriella byggnader. Vi kanske kan återkomma senare med Ferroamp, men vi valde en annan väg själva också, säger han.

I stället för att fokusera på hembatterier i bostäder har Nilar på sistone satsat på större byggnader och har Enequi som systemintegratör.

– Finessen med de här batterierna är att de har så många cykler och en snabb responstid. De kan ladda upp och ur väldigt snabbt och man behöver inte bygga upp lika många för att jobba med frekvensreglering och peak shaving, säger Gunnar Wieslander.

Nilars aktiekurs störtdök efter onsdagens besked.

FAKTA

Nilar

Nilar tillverkar nickelmetallhydridbatterier, som har lägre energitäthet och är större, tyngre och dyrare än litiumjonbatterier. De största fördelarna med nickelmetallhydridbatterier är att de är säkrare, mer miljövänliga och kan tillverkas av återvinningsbara råvaror.

2022 rapporterade Nilar en nettoomsättning om 300 000 kronor och ett resultat efter skatt på minus 288 miljoner kronor.

I början av november 2023 ersattes vd Erik Oldmark av Jørgen Krogh som tillfällig vd.