Energi

Kolkraftverk hotas av översvämningar

Svåra översvämningar hotar Serbiens största kraftverk.

Publicerad

Tusentals frivilliga deltar i arbetet med att bygga fördämningar längs floden Sava, som i dag väntas nå sin högsta nivå.

Minst 30 människor har omkommit i Serbien och Bosnien, enligt AFP, och tiotusentals människor har tvingats lämna sina hem.

Vissa områden har helt skurits av från omvärlden. I norra Bosnien har omkring 10|000 personer evakuerats hittills, och hundratals strandsatta väntar på hjälp i staden Samac.

– Vi har skickat in räddningsmanskap till delar av staden som vi inte har kunnat nå hittills. De går nu in i de områdena och bävar inför vad de kan komma att få se, säger borgmästaren Samo Minic till AFP.

I stort sett hela Obrenovac, en förstad till Belgrad, har evakuerats. I Obrenovac ligger ett kolkraftverk som står för nära hälften av landets elproduktion. Premiärminister Aleksandar Vucic säger att högsta prioritet nu är att försöka rädda kraftverket, skriver BBC. Bland de frivilliga som deltar i arbetet finns den serbiske tennisstjärnan Novak Djokovic.

Två ryska fraktplan lastade med mat, generatorer och räddningsbåtar har landat i Serbien för att underlätta räddningsarbetet. Flera EU-länder och forna jugoslaviska republiker har också bidragit med räddningsteam, vattenpumpar och annan nödhjälp.

I Belgrad har stora mängder kläder och mat samlats in för att hjälpa nödställda landsmän.