ENERGI

Kina satsar på enorma solparker i öknen

Rader av solcellspaneler på ett stort fält.
Solparken i Tengger-öknen i Kina.

Soliga ökenområden ska ge el till Kinas städer. Nyligen togs 1 GW i drift, den första delen i en jättelik ny solpark.

Publicerad Uppdaterad

Sedan 2021 har Kina satsat på att bygga stora sol- och vindparker i ökenområden. Totalt har projekt om 100 GW lanserats, rapporterar nyhetsbyrån China News Service.

Nu har första delen i en jättelik solcellspark i Tengger-öknen, söder om Gobiöknen, tagits i bruk. Den färdigställda delen har en installerad kapacitet om 1 GW och förväntas ge 1,8 TWh per år, skriver China News Service. Det ska räcka till att försörja 1,5 miljoner hushåll, enligt solparkens operatör China Energy Investment Corporation.

Uppgifterna om den nya solparken är dock osäkra. China Energy Investment Corporation tycks inte har publicerat någon egen pressrelease.

Enligt PV Magazine får hela solparken en installerad kapacitet om 3 GW, vilket gör den till det näst största solparksprojektet under uppbyggnad. Störst är anläggningen om 3,3 GW som statliga China Huadian bygger i Sichuan-provinsen, söder om Tengger-öknen. I jämförelse är de största solparkerna i Sverige på 18 MW, enligt statistik från branschorganisationen Svensk solenergi.

Nytt storskaligt solcellsprojekt

Nu planerar Kina en andra omgång storskaliga projekt i ökenområden. En del av dessa är redan på gång.

Landet siktar också på att investera kraftigt i elförbindelser med ultrahög spänning, 800 kV och högre, rapporterade Reuters nyligen. Planen är att på så sätt förbinda de västliga regionerna, där det finns många solcellsanläggningar, vindparker och vattenkraftverk, med landets stora städer.

Den nya solparken i Tengger-öknen är enligt PV Magazine ansluten till elförbindelsen mellan Ningzia Hui-regionen och Hunan-provinsen, med ultrahög spänning om 800 kV.

2018 togs en ny förbindelse i bruk mellan Xinjiang-regionen i nordväst och Anhui-provinsen i öst. Den var då världens första med likströmsöverföring med så hög spänning som 1 100 kV. Dåvarande ABB i Ludvika, nuvarande Hitachi Energy, levererade transformatorer och annan utrustning till länken.