Energi

Kärnreaktorn Olkiluoto 3 försenas igen – sprickor i pumpar

Olkiluoto 3. Foto: TVO
Olkiluoto 3. Foto: TVO
Halvön Olkiluoto, med kärnreaktorerna 1, 2 och 3 med samma namn. Foto: TVO
Halvön Olkiluoto, med kärnreaktorerna 1, 2 och 3 med samma namn. Foto: TVO

Den nya finska kärnreaktorn Olkiluoto 3 kommer inte att gå i gång i kommersiell drift i december som planerat. Centimeterlånga sprickor har upptäckts i fyra pumpar på turbinsidan.

Publicerad

I oktober meddelade kärnkraftsägaren TVO att skador hade upptäckts i vattenpumpar i turbinhallen i samband med underhåll och inspektion. Reaktorn skulle egentligen testköras under hösten men testdriften avbröts när pumpskadorna hittades.

Sedan dess har reaktorbyggaren, konsortiet Areva-Siemens, undersökt de fyra pumparna med hjälp av olika laboratorier. Sent i måndags meddelade TVO att undersökningarna kommer att ta flera veckor till.

Därmed blir den kommersiella driften uppskjuten ännu en gång. I stället för den 27 december 2022 blir det nu tidigast den 22 januari 2023.

Testdrift beräknas dock kunna komma i gång tidigare, den 11 december, vilket innebär att el levereras till det finska stamnätet.

Ännu dyrare el i vinter

TVO betonar att pumpskadornas påverkan på tidsschemat är mycket osäker. Ytterligare justeringar kan göras framöver.

Sprickorna var ”några centimeter långa” och fanns i själva pumphjulet i alla fyra vattenpumpar i Olkiluoto 3. Vad som har orsakat sprickorna är fortfarande okänt, men Areva-Siemens hoppas ha ett svar i december.

Pumparna sitter i turbinhallen och har till uppgift att driva vatten till ånggeneratorerna i reaktorn. TVO påpekar att skadorna inte påverkar säkerheten.

Halvön Olkiluoto, med kärnreaktorerna 1, 2 och 3 med samma namn. Foto: TVO
Halvön Olkiluoto, med kärnreaktorerna 1, 2 och 3 med samma namn. Foto: TVO

Under provdriften fungerade pumparna inledningsvis bra. De har suttit installerade och klara i omkring tio år i väntan på att reaktorn skulle tas i bruk, enligt Hufvudstadsbladets tidigare rapportering.

Problemen med pumparna gör att den finska elen blir ännu dyrare i vinter, skriver Hufvudstadsbladet nu. Enligt vd:n för branschorganisationen Energiindustrin, Jukka Leskelä, blir det ingen brist på el i Finland i vinter, men landet blir beroende av import från Sverige under en längre tid än beräknat.

Flera bakslag under provdriften

Men möjligheterna att producera el i norra Sverige och i Norge är betydligt bättre nu än tidigare i höstas, konstaterar han. Det har regnat och vattenmagasinen är väl fyllda, vilket ger bra med vattenkraft.

Tidigare vintrar har Finland importerat el från Ryssland i en mängd som ungefär motsvarar den el som Olkiluoto 3 ska producera vid full drift. Men importen från Ryssland upphörde i maj till följd av det ryska anfallet på Ukraina. Förhoppningarna på att få i gång Olkiluoto 3 i vinter, så att det finska importberoendet ska minska, har därför varit stora.

Upptäckten av de skadade pumparna är det senaste av flera bakslag under reaktorns provdrift. I somras hittades lösa delar i turbinens mellanöverhettare och i slutet av september uppstod ett fel i generatorns stödsystem.

Bygget av Olkiluoto 3 har varit ett riktigt sorgebarn för Finland på grund av förseningar på mer än tio år. Kvalitetsbrister, planeringsproblem och felaktigheter i reservdelar är några av orsakerna.

Olkiluoto 3

Olkiluoto 3 ligger på den finska västkusten och är den tredje reaktorn i kärnkraftverket Olkiluoto. Reaktortypen kallas för EPR, Europeisk tryckvattenreaktor.

Olkiluoto 3 har en maximal elektrisk effekt om 1 600 MW och är därmed den största enskilda elproducenten i Norden.

För att ett plötsligt bortfall av så mycket effekt inte ska kunna orsaka stora strömavbrott har ett särskilt nätvärn utvecklats. Det innebär att flera elslukande industrier blixtsnabbt kan dra ned sin elanvändning samtidigt som batterier lika snabbt kan leda ut el på elnätet.