Nya problem – pumpar skadade i reaktorn Olkiluoto 3

2022-10-19 15:36  

Finlands nya kärnreaktor Olkiluoto 3 har fått nya problem. Skador har upptäckts i vattenpumpar i turbinhallen. Tidsplanen för kommersiell drift kommer ”troligen” att påverkas.

Olkiluoto 3 håller på att testköras på olika effektnivåer och kommersiell drift var planerad till december 2022. Nu meddelar kärnkraftsoperatören TVO att pumpskador hittades i samband med underhåll och inspektion.

”Troligen” kommer tidsplanen för kommersiell drift att påverkas av upptäckten, skriver TVO i ett pressmeddelande.

Pumparna sitter i turbinhallen och har till uppgift att pumpa vatten till ånggeneratorerna. Skadorna finns i pumparnas inre delar. TVO poängterar att skadorna inte påverkar säkerheten.

– Det är viktigt att reda ut vad som orsakat skadorna, men innan vi vet mer om det eller om hur omfattande de är så kan vi inte ge någon uppskattning av hur lång tid reparationerna tar, säger TVO:s kommunikationschef Johanna Aho till Hufvudstadsbladet.

Lösa delar hittades

Pumparna har stått färdiga i Olkiluoto i omkring tio år i väntan på att reaktorn ska tas i bruk, rapporterar Hufvudstadsbladet. Under provdriften har de hittills fungerat som de ska.

Siemens, som har levererat pumparna, undersöker nu skadorna tillsammans med TVO.

Upptäckten av pumpskadorna är det senaste bakslaget av flera under provdriften. I somras hittades lösa delar i turbinens mellanöverhettare och i slutet av september uppstod ett fel i generatorns stödsystem som ledde till att anläggningens elleverans till elnätet hastigt föll från 1 450 MW till 0 MW. Några dagar senare hade dock Olkiluoto 3 kommit igång igen och kunde för första gången leverera på full effekt.

”Priserna kan bli lite högre”

Bygget av Olkiluoto 3 har blivit ett riktigt sorgebarn för Finland på grund av förseningar på mer än tio år. Men inför vintern sätts stora förhoppningar på den nya kärnreaktorn eftersom elimporten från Ryssland har avbrutits.

Juhani Hyvärinen, professor i energiteknik vid LUT-universitetet i Villmanstrand, bedömer dock att Finland kommer att klara av energiförsörjningen i vinter även om Olkiluoto 3 inte går i gång i december.

– Den nordiska marknaden kan nog försörja oss med el, men priserna kan bli lite högre än med reaktorn, säger han till Yle Uutiset.

Olkiluoto 3

Olkiluoto 3 ligger på den finska västkusten och är den tredje reaktorn i kärnkraftverket Olkiluoto. Reaktortypen kallas för EPR, Europeisk tryckvattenreaktor.

Olkiluoto 3 har en maximal elektrisk effekt om 1 600 MW och därmed den största enskilda elproducenten i Norden.

För att ett plötsligt bortfall av så mycket effekt inte ska kunna orsaka stora strömavbrott har ett särskilt nätvärn tagits fram. Nätvärnet innebär att flera elslukande industrier blixtsnabbt kan dra ner sin elanvändning samtidigt som batterier lika snabbt kan leda ut el på elnätet.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt