Energi

Kärnkraftverket i Arizonas öken har dyra vattenproblem

Återvunnet avloppsvatten skickas 56 km genom Arizonas öken från kringliggande städer till kärnkraftverket Palo Verde Generating Station. Foto: Arizona Public Service Co
Återvunnet avloppsvatten skickas 56 km genom Arizonas öken från kringliggande städer till kärnkraftverket Palo Verde Generating Station. Foto: Arizona Public Service Co

USA:s största kärnkraftverk får sitt kylvatten genom långa ledningar. Nu ska de dyra dropparna användas smartare vid anläggningen i Arizona.

Publicerad

Tillgången på kylvatten är avgörande för en säker drift av reaktorer. Men USA:s största kärnkraftverk är unikt – anläggningen är den enda i världen som inte ligger vid en stor vattenkälla, i form av havet, en flod eller en sjö.

The Palo Verde Generating Station kyler i stället med återvunnet avloppsvatten som skickas i ledningar 56 km genom ökenområde i Arizona. Kärnkraftverket ligger i Tonopah i sydvästra Arizona.

Mer än 246 miljoner liter går åt dagligen. Efter 2025 ligger en prishöjning i avtalet med de städer som levererar vattnet, med kontrakt som löper ut 2050.

Ska minska vattenförlusten via kyltornen

Efter att ha lagt ner planen på att pumpa upp bräckt grundvatten utanför Phoenix fortsätter jakten på en billigare källa. Det senaste budet från Arizona Public Service Co, APS, är att i stället använda det befintliga vattnet på ett smartare sätt. Det skriver tidningen Arizona Central. 

Under sommaren ska APS tillsammans med Sandia National Laboratories i Albuquerque genomföra tester av torrkylning. I dag går ångan som har passerat turbinen ut i kyltorn vid sidan av anläggningen, där en stor del av vattnet försvinner ut i luften. Tanken är att minska förlusten.   

Vid laboratoriet i New Mexico ska man titta på metoder för att sänka temperaturen på vattnet innan det når kyltornen. Om det exempelvis skulle göras med hjälp av fläktar så kommer ju energiåtgången utgöra en kostnad, och frågan är om den äter upp vinsten jämfört med dagens lösning.

APS tittar även på möjligheten att bygga ett vattenreningsverk vid kärnkraftverket. Dagens levererade spillvatten kan som regel cirkulera 25 gånger genom kyltornen innan salthalten blir för hög – därefter pumpas det ut i dammar där vattnet får kondensera. Men det skulle möjligen vara lönsamt att i stället behandla vattnet för att sänka salthalten.

The Palo Verde Generating Station består av tre tryckvattenreaktorer som tillsammans har en elektrisk effekt på 3 937 MW.