Energi

Källor: Förseningar för brittiska mini-reaktorer

Modell av hur en av Rolls-Royce SMR-anläggningar skulle kunna se ut. Foto: Rolls-Royce
Modell av hur en av Rolls-Royce SMR-anläggningar skulle kunna se ut. Foto: Rolls-Royce

De första brittiska mini-reaktorerna, så kallade SMR, ser ut att försenas. Orsaken är ett bråk i regeringen om kostnaden för kärnkraft, rapporterar The Times.

Publicerad

Ett statligt investeringsavtal för den första flottan av minireaktorer kommer inte att ta form förrän tidigast om ett år, skriver The Times. Inom regeringen är man nämligen inte överens om kostnaden för Storbritanniens bredare kärnkraftsambitioner.

Förra året lanserade dåvarande premiärminister Boris Johnson en plan för att bygga åtta nya stora reaktorer och utveckla små och modulära reaktorer, så kallade SMR.

Regeringen skapade också den nya organisationen Great British Nuclear för att underlätta utvecklingen av nya reaktorer genom att identifiera möjliga platser, utvecklare och finansiärer. Den har dock blivit försenad.

Nu avslöjar tidningens anonyma källor att det är osäkert hur mycket staten kommer att investera i SMR.

Utvärderar konkurrenternas alternativ

Rolls-Royce leder ett konsortium som har utvecklat ett SMR-koncept om 470 MW elektrisk effekt och företagen vill börja bygga fabriker som ska tillverka de modulära delarna. Tre möjliga platser för fabriken och fyra potentiella platser för själva SMR-stationerna har identifierats. Rolls-Royce har uppmanat ministrar att inleda finansieringssamtal och börja göra beställningar.

Rolls-Royce leder konsortiet UK SMR som utvecklar en modulär version av en tryckvattenreaktor. Foto: Rolls-Royce
Rolls-Royce leder konsortiet UK SMR som utvecklar en modulär version av en tryckvattenreaktor. Foto: Rolls-Royce

Enligt The Times är företagets önskan att regeringen ska beställa de första fyra SMR-stationerna till en kostnad av cirka två miljarder pund, alltså drygt 25 miljarder kronor, vardera. Därefter är förhoppningen att utländska beställningar ska trilla in.

Men nu säger en regeringskälla till tidningen att regeringen inte kommer att skriva under någon betydande investering förrän designkonceptet har blivit godkänt av Office for Nuclear Regulation, vilket inte väntas förrän 2024.

Den brittiska regeringen har redan investerat 210 miljoner pund i Rolls-Royces SMR-koncept. Men nu sägs energi- och näringsdepartementet utvärdera om konkurrenterna, till exempel GE Hitachi, kan erbjuda mer gångbara alternativ.

Qatar en av investerarna

Enligt The Times tyder signalerna på att regeringen kan komma att lansera ytterligare en tävling för att hämta in mer underlag innan ett definitivt avtal skrivs under.

Förutom den statliga investeringen om 210 miljoner pund har Rolls-Royce SMR även samlat ihop drygt 250 miljoner pund från privata källor, rapporterar New Civil Engineer. Qatars statliga investeringsfond Qatar Investment Authority är en av finansiärerna.

GE Hitachis SMR, BWRX-300. Foto: GE Hitachi
GE Hitachis SMR, BWRX-300. Foto: GE Hitachi

GE Hitachis SMR-koncept kallas för BWRX-300 och är en kokvattenreaktor om 300 MW elektrisk effekt. Rolls-Royces SMR är en tryckvattenreaktor som med sina 470 MW egentligen är för stor för att räknas som SMR. Den brukar dock inkluderas i genren på grund av sin modulära design.

Det finns också planer på en ännu mindre SMR, om 160 MW elektrisk effekt, i Storbritannien. Det är en tryckvattenreaktor utvecklad av Holtec, som samarbetar med infrastrukturjätten Balfour Beatty och sydkoreanska Hyundai Engineering. Holtec har ögonen på tre möjliga platser för SMR-stationer där det redan finns befintliga kärnkraftverk.