Brittisk miljardsatsning på mini-reaktorer

2021-11-12 10:31  

Den brittiska regeringen satsar drygt 2,4 miljarder kronor på mini-reaktorer från Rolls-Royce. ”Det här är en chans för Storbritannien att säkra ett större energioberoende”, säger energiministern.

Rolls-Royce har länge arbetat med att utveckla ett brittiskt SMR-koncept i ett konsortium med flera andra bolag. SMR står för små och modulära kärnreaktorer och ses av många som framtidens kärnkraft.

Genom serietillverkning av reaktordelar i fabrik och montage på plats är förhoppningen att kärnkraftverk ska gå fortare att bygga och bli betydligt billigare. Tack vare en modulär konstruktion kan mindre enheter kombineras till större kraftverk efter behov.

Många av SMR-koncepten som utvecklas världen över bygger också på passiv säkerhet, vilket eventuellt gör det möjligt att placera kraftverken närmare storstäder.

Tryckvattenreaktor om 470 MW

I måndags meddelade Rolls-Royce att bolaget har lyckats få in 195 miljoner pund till SMR-satsningen från Rolls-Royce Group, BNF Resources UK Limited och Exelon Generation Limited. Dagen efter gick den brittiska regeringen ut med beskedet att den stöttar utvecklingen med 210 miljoner pund, drygt 2,4 miljarder svenska kronor.

– Det här är en chans för Storbritannien att sjösätta mer lågutsläppande energi än någonsin tidigare och säkra ett större energioberoende, säger energiminister Kwasi Kwarteng i ett pressmeddelande.

Rolls-Royce leder konsortiet UK SMR som utvecklar en modulär version av en tryckvattenreaktor. Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royces SMR-koncept består av en tryckvattenreaktor om 470 MW, vilket motsvarar ungefär hälften av Forsmarks reaktor 1. Det är egentligen för stort för att klassas som en SMR, där gränsen brukar dras vid en elektrisk effekt om 300 MW, men tack vare den modulära konstruktionen räknas den oftast in ändå. I våras meddelade bolaget att konceptet hade skalats upp tack vare flera ingenjörsbeslut som ska göra kraftstationen mer effektiv.

Ska ge el till en miljon bostäder

Nu räknar Rolls-Royce med att SMR-arbetet ska kunna bedrivas snabbare. Planen är att påbörja tillståndsprocessen och identifiera platser för framtida fabriker där reaktordelarna kan tillverkas.

Ungefär 90 procent av en framtida Rolls-Royce-SMR ska kunna produceras i fabrik. Ett enskilt kraftverk upptar en yta motsvarar två fotbollsplaner och ger el till ungefär en miljon bostäder, skriver bolaget i sitt pressmeddelande, utan att specificera vad det innebär i kvadratmeter och megawattimmar.

Den brittiska regeringen har tidigare stöttat Rolls-Royces SMR-koncept med 18 miljoner pund.

Linda Nohrstedt

Mer om: Kärnkraft SMR

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt