Jorden en grad varmare 2015

2015-11-10 09:42  
Tankesmedjan Fores klimat- och miljöchef Daniel Engström Stenson tycker inte USA:s och Kinas löften om minskade utsläpp räcker. Foto: TT

I år blir jordens medeltemperatur för första gången en grad högre jämfört med före industrialiseringen. Det visar nya beräkningar från den brittiska vädertjänsten.

Data som bearbetats av den brittiska vädertjänsten och forskare vid University of East Anglia pekar mot att jordens medeltemperatur under 2015 kommer att ligga 1,02 grader Celsius högre än före industrialiseringen.

Det är i så fall första gången som ökningen av jordens medeltemperatur passerar en grad.

– Mänsklig påverkan driver klimatet mot hittills outforskad mark, säger Stephen Belcher, chef för Hadley Centre vid den brittiska vädertjänsten Met Office i ett pressmeddelande.

Temperaturhöjningen under 2015 beror delvis på väderfenomenet El Niño.

– Men allt eftersom värden forsätter att värmas upp under de kommande årtiondena så kommer vi att se fler och fler år där vi passerar en grad - till slut kommer det bli regel, säger Peter Stott, chef för klimatövervakningen på Met Office.

Målet vid klimattoppmötet i Paris som startar om tre veckor är att begränsa höjningen av jordens medeltemperatur till två grader.

  

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om miljö!

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt