Energi
Jodå, det går att forska i Arktis på vintern
ARKTIS. Ett internationellt forskarteam är på väg ut i mörka polarnatten för att undersöka livet i havet utanför Svalbard. Ny Teknik är med på forskningsfartyget.
BLOGG.
Det har länge varit en sanning att växt- och djurplankton, bottenlevande organismer och annat liv i polarhavet går i ett slags dvala under den långa polarnatten. Mellan någon gång i november och slutet av januari ligger solen under horisonten och det råder mörker.
Utan sol – ingen fotosyntes – få aktiva plankton och därmed låg aktivitet i hela näringsväven, från minsta mikroorganism till fisk och val.
Men icke.
Den ”sanningen”, som varit vitt spridd i forskarkretsar, beror i själva verket på att nästan inga marinbiologiska undersökningar har gjorts under den mörka perioden. All mätdata har samlats in under den ljusa delen av året.
När forskare inom projektet Mare Incognitum - ett nätverk med medlemmar från olika universitet – började undersöka saken, upptäckte de väsentligt större aktivitet hos det biologiska livet i fjordarna kring Svalbard än vad de hade förväntat sig.
Ett nytt forskningsfält öppnade sig: Marine nights.
Ett tungt argument för att snabbt börja täppa igen de omfattande kunskapsluckorna är att förhållandena i Arktis förändras snabbt på grund av den globala uppvärmningen.
Sommarisen smälter i större omfattning än tidigare och det anser forskarna med all sannolikhet har stor påverkan på de marina organismerna, hur de interagerar med varandra och om de förändras när ljus, temperatur och salthalt i havet ändras.
Men utan att ha kunskap om de grundläggande marinbiologiska betingelserna, går det heller inte att veta hur ekosystemen påverkas när isarna smälter.
Så hur kartlägger man sådant som rörelser hos plankton, aktivitet hos de bottenlevande organismerna, ljusinstrålning, näringsvävens komposition i mörker, kyla och på stora havsdjup?
Jo, med hjälp av undervattensteknik, förstås. På forskningsfartyget RV Helmer Hanssen finns toppmoderna instrument och undervattensrobotar som jag ska få veta allt om under kommande dagar. Och som jag ska berätta om i kommande bloggposter.
När jag fick frågan om jag var intresserad av att mönstra på RV Helmer Hanssen för att undersöka livet under iskanten under polarnatten, tvekade jag inte en sekund. Vilken chans att få berätta om forskning under extrema förhållanden, med hjälp av utrustning som gör det möjligt att ”se” i ett mörkt hav. Dessutom vill jag uppleva mörkret under polarnatten. Kanske blir det lite norrsken också.
Det här skriver jag på väg till Ny-Ålesund via Longyearbyn, och kan skicka till redaktionen tack vare wifi på flyget.
Jag återkommer så snart jag kan berätta mer om utrustningen ombord. Och när fartyget har kontakt med satelliterna så det går att sända texten över nätet.