Energi

Japan satsar på solvägar och el-genererande golv till OS

Foto: Solar Roadways
Foto: Solar Roadways
Foto: Soundpower Corporation
Foto: Soundpower Corporation

När OS går av stapeln i Tokyo om två år ska stadens eko-rykte boostas. Detta genom färdiga solvägar och el-genererande golv. Målet 2030 är att förnybar energi ska stå för 30 procent av stadens behov.

Publicerad

Lagom till att de Olympiska spelen kommer till Tokyo ska vissa vägar i den japanska huvudstaden dubbeljobba som energiinsamlare. Solvägar har funnits med ett tag och i bland annat Kina håller man på att bygga solmotorväg. Men även om solvägar är ett smart sätt att använda utrymme – finns det en hel del kritik. Mycket av det senare handlar om att solcellerna är ineffektiva jämfört med vanliga solpaneler – samt att de är dyra.

Japan har efter katastrofen i Fukushima ett prekärt energiproblem. Tsunamin med den efterföljande härdsmältan har inneburit att kärnkraftverken satts i träda – och till stor del ersatts med energi från fossila bränslen. Därför är alla alternativ med förnybar energi av intresse.

Och solvägar finns redan i landet. Parkeringsplatsen vid en butik i Sagamihara, Kanagawa, har konverterats med tekniken och kan årligen genererar 16 145 kWh – vilket täcker nio procent av vad affären förbrukar. Den tänkta utrullningen av solvägar lagom till OS är ett bra mycket mer ambitiöst projekt – men ligger i linje med vad Tokyos styrande vill: nämligen att positionera sig som en eko- och teknikstad.

Förnybar energi ska stå för 30 procent

Målet är att Tokyo redan 2030 ska få nära en tredjedel av sin energi från förnybart håll – det kan jämföras med att man 2016 fick 12 procent.

Men solvägar är inte den enda energialstrande tekniken man vill få på plats. De styrande i staden har även planer på att introducera el-genererande golv. Dessa golv är tillverkade i en specialkeram som genererar en liten potentialskillnad när de utsätts för tryck.

Enligt Soundpower Corporation, företaget bakom tekniken, kan en 60-kilosperson gående i normal takt genererar motsvarande 2 mW – tillräckligt för att försörja en liten LED-skärm. Applicerat kan tekniken alstra nog med energi för att exempelvis lysa upp en gångväg på natten.