Sveriges största solcellspark byggs i Göteborg

2018-06-08 13:49  

Till hösten blir det byggstart för en solcellspark med kapacitet på 5 megawatt vid Säve flygplats norr om Göteborg.

Ett stenkast från Säve flygplats norr om Göteborg är det snart byggstart för Sveriges största solcellspark. Anläggningen får en yta på 11 hektar, knappt 16 fotbollsplaner, och kan förse runt 1.000 villor med energi.

– Det blir en av de största solcellsparkerna i norra Europa, säger Anders Fredriksson som är flygplatschef för Säve flygplats.

Parken får i ett första steg en kapacitet på 5 megawatt, men den kan komma att byggas ut ytterligare på sikt. Den beräknas vara klar att tas i drift under hösten.

– Vi har sagt till bönderna som arrenderat marken att de får slå hö en gång till, för under augusti kommer vi att börja med etableringen ganska fort, säger Anders Fredriksson.

Stort intresse för solcellslösningar

Solcellsparken i Säve kommer att byggas av det kommunala energibolaget Göteborgs Energi i samarbete med byggbolaget Serneke som äger själva Säve flygplats och mycket av marken runtomkring. Serneke har också tecknat avtal om att köpa en stor del av elen som produceras vid anläggningen.

– Intresset för solenergi har vuxit explosionsartat de senaste åren och det finns en stor efterfrågan på olika solcellslösningar bland våra kunder. Med vår satsning ökar vi produktionen av förnybar el i Göteborg och tar ytterligare ett steg mot ett förnybart energisystem, säger David Hellström som är marknadsdirektör på Göteborgs Energi i ett pressmeddelande.

Läs mer: Batteriet sparar pengar – men är inte lönsamt

Göteborgs Energi har som mål att anlägga solcellsparker med en kapacitet på 10 megawatt fram till år 2020. Förutom anläggningen i Säve planeras även en mindre park i Gårdsten i norra Göteborg som beräknas få en kapacitet på 1 megawatt.

Simon Campanello

Mer om: Solceller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt