Japan satsar på solvägar och el-genererande golv till OS

2018-06-12 12:58  

När OS går av stapeln i Tokyo om två år ska stadens eko-rykte boostas. Detta genom färdiga solvägar och el-genererande golv. Målet 2030 är att förnybar energi ska stå för 30 procent av stadens behov.

Lagom till att de Olympiska spelen kommer till Tokyo ska vissa vägar i den japanska huvudstaden dubbeljobba som energiinsamlare. Solvägar har funnits med ett tag och i bland annat Kina håller man på att bygga solmotorväg. Men även om solvägar är ett smart sätt att använda utrymme – finns det en hel del kritik. Mycket av det senare handlar om att solcellerna är ineffektiva jämfört med vanliga solpaneler – samt att de är dyra.

Läs mer: Sveriges största solcellspark byggs i Göteborg

Japan har efter katastrofen i Fukushima ett prekärt energiproblem. Tsunamin med den efterföljande härdsmältan har inneburit att kärnkraftverken satts i träda – och till stor del ersatts med energi från fossila bränslen. Därför är alla alternativ med förnybar energi av intresse.

Och solvägar finns redan i landet. Parkeringsplatsen vid en butik i Sagamihara, Kanagawa, har konverterats med tekniken och kan årligen genererar 16 145 kWh – vilket täcker nio procent av vad affären förbrukar. Den tänkta utrullningen av solvägar lagom till OS är ett bra mycket mer ambitiöst projekt – men ligger i linje med vad Tokyos styrande vill: nämligen att positionera sig som en eko- och teknikstad.

Förnybar energi ska stå för 30 procent

Målet är att Tokyo redan 2030 ska få nära en tredjedel av sin energi från förnybart håll – det kan jämföras med att man 2016 fick 12 procent.

Men solvägar är inte den enda energialstrande tekniken man vill få på plats. De styrande i staden har även planer på att introducera el-genererande golv. Dessa golv är tillverkade i en specialkeram som genererar en liten potentialskillnad när de utsätts för tryck.

Enligt Soundpower Corporation, företaget bakom tekniken, kan en 60-kilosperson gående i normal takt genererar motsvarande 2 mW – tillräckligt för att försörja en liten LED-skärm. Applicerat kan tekniken alstra nog med energi för att exempelvis lysa upp en gångväg på natten.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt