Energi

Intel bygger åtta solkraftverk

Intels anläggning i Arizona ska få solceller på taket
Intels anläggning i Arizona ska få solceller på taket

Intel bygger åtta solkraftverk på sammanlagt 2,5 megawatt. Samtidigt ökar processorjätten kraftigt sina inköp av grön el.

Publicerad

Halvledartillverkaren har tecknat kontrakt på åtta nya solkraftverk som ska byggas i fyra delstater: Arizona, Kalifornien, New Mexico och Oregon. Den sammanlagda effekten blir 2,5 megawatt när de står färdiga inom sju månader. Om de hade varit i drift redan nu så skulle de alla ta sig in på topp-tio-listan över de största solkraftverken i sina regioner, enligt Intel.

Sju av kraftverken ska byggas på taket på Intels fabriker, medan det åttonde och största på en megawatt byggs fristående i staden Folsom i Kalifornien.

Företaget meddelar även att det ökat inköpen av grön el. Tidigare kom 41 procent av den el som Intel förbrukar i USA från förnyelsebara källor. Den siffran ökar till 51 procent, vilket motsvarar 1,43 terawattimmar.

– Vi har satsar på förnyelsebar energi för att minska våra egna koldioxidutsläpp och för att sporra marknaden så att förnyelsebar energi blir mer ekonomiskt för privatpersoner och företag, säger Brian Krzanich på Intel i ett uttalande.

Satsningarna placerar företaget överst på den amerikanska naturvårdsmyndigheten EPAs lista över de största köparna av grön energi.