Ilmatar planerar stor vindkraftspark norr om Åland

2022-10-12 08:35  
Ett finländskt energibolag ska undersöka havsbotten norr om Åland för en planerad vindkraftspark. Arkivbild. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Det finländska energibolaget Ilmatar vill anlägga en vindkraftspark norr om Åland. I dag, onsdag, väntas bolaget inleda undersökningar av bottenförhållandena på ett 600 kvadratkilometer stort havsområde.

Anslutningar planeras både till det svenska SE3-området samt till Finland, varpå bedömningen är att vindkraftsparken förväntas producera cirka tio procent av Finlands årliga elkonsumtion.

"Den här typen av grundlig, teknisk analys av havsbotten är vi först med att utföra i åländska vatten. Det är kostsamt, men en nödvändig satsning för att göra en bra och omfattande miljökonsekvensbedömning", säger Anna Häger, regionchef för Ilmatar Offshore (bolagets åländska dotterbolag), i ett pressmeddelande.

Undersökningarna väntas vara färdiga i början av nästa år. Planen är att byggnationen av den havsbaserade vindkraften ska påbörjas före 2030.

Läs mer: Expert: El från norsk havsvind kan ersätta all norsk gasexport

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt